България-Турция: Правителствата заседават в Анкара

| Източник: Vesti.bg

Министър-председателите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган подписват Съвместна политическа декларация за учредяване на Съвет за сътрудничество на високо равнище между България и Турция

Министър-председателите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара на 29 януари 2010 г. Министър-председателите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Анкара на 29 януари 2010 г.
 
Десет души от правителството, включително премиера Бойко Борисов и Делян Добрев, заместник-министър на икономиката, търговията и туризма, пристигнаха днес в Анкара за съвместно заседание с правителството на Турция.

Очаква се да бъдат подписани поне 11 документа за взаимно сътрудничество в областта на икономиката, търговията и културата. Договори за сътрудничество подписват също директорите на БТА, БНР и БНТ с техните колеги от турските медии.

Основният политически документ,

който се подписва днес от министър-председателите Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган, е Съвместна политическа декларация за учредяване на Съвет за сътрудничество на високо равнище между България и Турция.

Споразумения и договори с турските си колеги ще подпишат външният министър Николай Младенов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и зам. – икономическият министър Делян Добрев.

Визитата започна с поклонение пред гробницата на Кемал Ататюрк. В почетната книга на музея Бойко Борисов написа: „Имам честта отново да поднеса най-дълбокото си уважение към основателя на Турската република Кемал Мустафа Ататюрк, велика личност и приятел на България. Неговото дело има безспорен принос за всестранното развитие на съвременните българо-турски отношения“.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Турция Абдуллах Гюл в президентския дворец „Чанкая“ в Анкара.

На срещата, освен външният министър Николай Младенов, е присъствал и министърът на културата Вежди Рашидов – по специална покана на президента.

Абдуллах Гюл е поздравил българските си гости за възстановяването на паметниците на културата в страната и по-специално за реставрацията на Ески джамия в Стара Загора, съобщиха от протокола на българската делегация.

Премиерът Борисов участва в церемония по официалното посрещане пред сградата на Министерския съвет и поздрави почетната военна част с думите „Мархаба аскер!“

След среща на премиера Бойко Борисов с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган започнаха пленарните разговори на двете делегации.

След

срещата на външните министри Николай Младенов и Мехмет Давутоглу

в съвместно изявление бе посочено, че България и Турция подкрепят стремежа на арабските народи към свобода и демокрация.

„Фундаменталните човешки права, свобода, справедливост, демокрация и достойнство са универсални човешки ценности, които всички членове на международната общност имат като първостепенно задължение и отговорност да защитават. Двете страни призовават за международни усилия за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и за диалог и преход към демокрация в арабската страна.

В този смисъл, значима ще бъде и предстоящата среща на групата „Приятели на Сирия“, която ще се проведе в Истанбул.

Двете съседни страни ще си сътрудничат тясно в рамките на НАТО, изграждането на противоракетна отбрана, чиято цел е да гарантира сигурността на всички държави от Алианса и операцията в Афганистан.

България и Турция приветстват напредъка на Босна и Херцеговина в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната и напълно подкрепят новото правителство в Сараево в осъществяването на необходимите реформи.

Print Friendly
FacebookСподели