България – под терора на цените на горивата

| Източник: News.bg

Соня Колчакова
нс 2 голяма© Явор Николов

Българските граждани и българският бизнес са подложени на истински терор с непосилно високите цени на течните горива. Това заяви депутатът от Синята коалиция Иван Иванов по време на брифинг в Парламента.

Припомняме, през последните два дни горивата по бензиностанциите отново рязко скочиха.

Той представи данни, според които България е на 18-то място по цена на горивата, формирана извън цената на суровия петрол, извън акциза и ДДС:
„17 страни имат по-ниски производствени, транспортни разходи за съхранение и дистрибуция. Питаме как така страната с най-ниско заплащане на работната сила, с най-малките транспортни разходи, поради малката територия – 17 страни имат по-ниски разходи?“, запита депутатът.

Той припомни и че Комисията за защита на конкуренцията още преди 4 месеца е излязла с определение и даде едномесечен срок на 4-те компании, „обвинени“, че са формирали картел да дадат своите аргументи против такова определение.
Защо Комисията за защита на конкуренцията при този драматичен скок на цените на течните горива не излезе най-после с решение, запита Иванов.

Той изрази своето недоумение и защо една година вече се бави въпросът за господстващото положение на „Лукойл“ по отношение на авиационното гориво.

Иванов посочи и че в Директива на ЕС от 2008 г. за течните горива има разпоредба, която в продължение на 3 години управлението на ГЕРБ не транспонира в законодателството у нас.
С нея се дава възможност, ако правителството има междуправителствено споразумение, да се съхраняват горива на териториите на съседни страни – членки на ЕС. Според депутата забавянето е умишлено, с което не се позволява да има конкуренция в пазара на горива в страната.

„Правителството дава бонус преди всичко на „Лукойл“ и на някои други компании, които държат монопол в търговията с течни горива. Защо правителството не работи за създаване на конкуренция, а за развитие на монопола в търговията с течни горива“, попита синият депутат.

Друг син депутат – Михаил Михайлов, пък не може да си обясни високата цена на горивата у нас при положение, че международната цена на петрола е 20 долара по-ниска

Print Friendly
FacebookСподели