България е начело в Европа по нарушения на човешки права

В позорната класация за 2011 г. държавата е първа, а във вечната класация от 1959 г. насам е втора, макар и да е подсъдна в Страсбург едва от 1992 г....
| Източник: в."Сега"

В позорната класация за 2011 г. държавата е първа, а във вечната класация от 1959 г. насам е втора, макар и да е подсъдна в Страсбург едва от 1992 г.
Светослав Терзиев
България е безспорен лидер в Европа по нарушения на основни човешки права, смятано на глава от населението, показва последната статистика на Европейския съд за правата на човека. През 2011 г. държавата е получила в Страсбург средно по 7 присъди за всеки 1 млн. свои граждани, което я нарежда на първо място сред 47-те държави от Съвета на Европа, подписали Европейската конвенция за правата на човека.

Във вечната класация от 1959 г. насам нищожна разлика с Гърция поставя България на второ място (54 срещу 53 осъдителни решения на 1 млн. жители), но Гърция членува в Съвета на Европа от самото му начало, докато България се присъедини едва през 1992 г. През 2012 г. държавата ни има всички шансове да стане лидер за всички времена в следвоенна Европа по нарушения на човешки права.

Всеки януари по това време съдът в Страсбург огласява класация коя държава колко пъти е била осъждана през изтеклата година, колко нарушения е направила и колко още жалби срещу нея чакат решение. През 2011 г. България е била осъдена за 52 случая на погазване на конвенцията за правата на човека. При население от 7.5 млн. жители това означава почти 7 присъди за всеки 1 млн. граждани. В абсолютни числа държавата се нарежда на 7-о място, но в състезание с доста по-многолюдни държави. Ако се гледа само общият брой на решенията, без да се преизчисляват на глава от населението, най-много осъдителни присъди миналата година е отнесла Турция -159 (при 73.7 млн. жители), а на второ място е Русия със 121 присъди (при население от 142 млн. души). Следват Украйна със 105 присъди (45.7 млн. жители), Гърция – с 69 (11.3 млн. жители), Румъния – с 58 (21.4 млн. жители), Полша – с 54 (38 млн. жители). Зад България са Италия с 34 присъди (60.6 млн. жители), Унгария – с 33 (10 млн. жители) и Германия – с 31 (81.7 млн. жители).

Във вечната класация след България по относителен брой присъди спрямо жителите са Румъния, Турция, Италия, Полша, Украйна, Франция, Русия и Великобритания. А в абсолютни числа начело е Турция с 2404 присъди, Италия – с 1651 и Русия – с 1140. И в тази класация България се нарежда в първата десетка, където заема девето място с 395 осъдителни решения. Общо за целия период, откакто съществува съдът в Страсбург, са издадени 12 425 присъди за нарушения на основни права на европейски граждани. Всяка присъда има значение за всички държави, защото в Европа се прилага прецедентното право и се взема под внимание как съдът се е произнасял при сходни казуси.

По традиция България извършва най-много нарушения на чл. 5 от конвенцията – „право на свобода и сигурност“, и чл. 6 – „право на справедлив съд в разумно време“. Тази година обаче начело са нарушенията на чл. 13 – „право на ефективни правни средства за защита“ (общо 26), което показва, че гражданите са безпомощни, защото държавата не им дава възможност дори да се оплачат пред нея по много от нарушенията на конвенцията. На второ място е мудното правосъдие (21 случая), а на трето е незаконното задържане (10 случая). Общият брой на нарушенията надхвърля броя на осъдителните присъди, защото много често по една жалба са извършвани по няколко нарушения.

В момента пред съда чакат решение 1206 жалби срещу България. В сравнение с миналата година (1348 жалби) броят им е намалял, защото съдът започна да работи по-бързо след влизането в сила на реформата, която въведе ускорена процедура за разглеждане на делата.

Print Friendly
FacebookСподели