Бургас в бедствено положение – преливат язовири, евакуират хора

news.bg © БГНЕС Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес. Бедственото положение касае к-с „Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, село Извор, село Маринка, вилна зона...
| Източник:
news.bg
наводнение, потоп, приморско, бургас, созопол, наводнение бургас, наводнение приморско© БГНЕС

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.

Бедственото положение касае к-с „Меден рудник“, „Акациите“, „Победа“, село Извор, село Маринка, вилна зона „Черниците“, рибарско селище „Ченгене скеле“.

Изцяло затворен за движение е централният път Бургас – Созопол, както и Бургас – Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка.

Три язовира – в Маринка и два в Извор вече са прелели. Има реална опасност стената на язовира в Маринка да се скъса.

Припомняме в Бургас, както и в областите Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол е обявен код „Червено“ за обилни дъждове и бурен вятър.

В момента започва задължителна евакуация на всички живеещи във вилна зона Черниците. Вероятно всеки момент ще се наложи и евакуация на живеещи в ниските части на село Маринка. Село Извор е тотално откъснато.

Зимни условия сковаха пътищата в страната

Още…

Ситуацията се влошава. Заради рязко увеличеният брой литри паднал дъжд на квадратен метър.
Възникват нови проблеми в ниските части на „Меден рудник“ и кв. „Победа“. Река Изворска и прелелия язовир са залели пътя за Извор. Движението е спряно. Селото е откъснато от света.

Акцията по отстраняване на проблемите се ръководи от кмета Димитър Николов. В цялата община участват екипи на полицията, пожарна безопасност и дирекция Управление при кризи и опазване на обществения ред към Община Бургас.

Наводнен е и манастира в местността „Аязмото“ край комплекс „Меден рудник“. В момента там се намира екип, който извежда намиращи се там хора. Майка Серафима и свещеник са отказали на напуснат манастира. По тази причина на мястото е оставен дежурен полицай.

Днес преди обед силният вятър е изтръгнал дърво с корените до блок 28 в комплекс „Зорница“. То е нанесло щети на лек автомобил. Няма пострадали хора.

Над 50 сигнала са постъпили от сутринта в Община Бургас. Няколко от тях са за отворени от силния вятър ел – табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина. Има и сигнали за преплетени жици и наводнени мазета.

Бедствено положение и в Габрово

Още...

Високите вълни са залели Северния плаж на Бургас. Залети са и ниските брегове на Несебър и Поморие. В Поморие жена е пострадала от дърво, повалено от силния вятър, информира БНР.

Критично е положението в района на парк Росенец и около хижа Странджа, където на 6-ти септември бедствието взе две жертви в Бургаско, съобщи Димитър Христов, главен експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка“ в Областна управа Бургас.

По думите му големи дървета плуват в каналите по пътя между Созопол и Бургас. Ситуацията е идентична с бедствието на 6-и септември, при което имаше и жертви, а за съжаление дъждът не спира, описва положението Христов.

Заради повишено ниво на водата е затворен за движение е пътя до СОМАТ.

От МВР-Бургас съобщиха, че са затворени пътищата Приморско – Созопол и в двете посоки, Приморско – с. Ясна поляна, пътят от с. Драчево до Аврамов мост, община Средец.

Затворен е и пътят от разклона за с. Извор до самото село /намира се по пътя Бургас – Малко Търново/, пътят от пътен възел „Юг“ към ж.к. „Меден Рудник“ поради излизане на водите на езерото „Вая“.

Движение по пътя от Бургас за Средец се отбива през кв. „Горно Езерово“ и с. Черни връх /важи и за обратния трафик/.

Главните улици на град Поморие са залети, но се работи по отводняването.

Язовирът при Средец прелива, поради което кметът Иван Жабов свиква кризисния щаб.

 

=======================================

Бедствено положение в област Бургас (ОБЗОР)

25 Октомври 2014 | 19:36 | Агенция „Фокус“

Снимка: Община БургасБедствено положение в област Бургас (ОБЗОР)
Бедствено положение в област Бургас (ОБЗОР)Снимка: Община Бургас
Бургас. Наводнени къщи и затворени пътища в област Бургас. Непрекъснат дъжд, силен вятър на пориви и вълнение между 4 – 5 бала усложниха обстановката на територията на област Бургас. Наводнени бяха десетки къщи в различни общини. Затворени за движение, заради наводнение, бяха и различни пътни участъци. Областния кризисен щаб се събра на заседание в 17,30 часа. Час по късно бе обявено бедствено положение на територията на цялата област. „Циклонът още не е свършил. Лошото време ще продължи до понеделник сутринта съгласно прогнозите. Към настоящият момент имаме обявено бедствено положение в община Бургас. В общините Царево и Приморско е задействан плана за действие при бедствено положение, без да е обявено такова. Водата е спаднала в повечето критични точки, които в началото бяха 10, но това не означава че опасността е преминала, тъй като през нощта може да започне пак да вали. Почвата е напоена с вода и опасността от внезапни наводнения се повишава, още повече в съчетание с нощното време може да бъде опасно за всеки, който е тръгнал на път. Бедственото положение го обявяваме превантивно и се обръщаме към всички граждани да се въздържат от пътуване посред нощ и извън населените места. Възможно е рязко влошаване на обстановката и създаване на опасност за живота и здравето им”, каза Павел Маринов.
Рекордно количество дъжд бе отчетено в созополското село Равна гора – 220 литра на квадратен метър. През изминалият ден особено тежко бе положението в Крайморие, село Черни връх, Рибарското селище, което продължава да е откъснато от света. Има големи наводнени площи в с. Равна гора, Ново Паничарево, Кости, Бродилово, Ясна поляна. Повечето от язовирите в областта и край тези селища контролирано преливат. Евакуирани са успешно хора от местността Черницата /в община Бургас/. Има една срутена къща в Меден рудник, без жертви. Вследствие на влошените метеорологични условия е станала на пътя Айтос – Карнобат тежка автомобилна катастрофа, при която е загинало дете, а родители му са в реанимацията. Засега няма загинали и бедстващи хора поради наводненията, но положението е тревожно и има опасност от нови поражения. Остават затворени пътя Созопол – Бургас и в двете посоки, както и пътя Бургас – Средец.
Още по обед в община Бургас бе обявено бедствено положение.
Евакуирани бяха 60 души от вилна зона „Черниците“. Наложи се евакуация и на хора от залети с вода къщи в село Извор. „Наводнена е зоната на Отманли в посока асфалтовата база към село Маринка“, посочи кметът Николов като допълни, че пътят там е затворен. Лошо бе и положението в рибарското селище Ченгене скеле. „Евакуираме рибарите, които живеят там и съм изпратил високопроходима и верижна техника, седем самосвала с едра скална маса да можем да отбием посоката на вливането на реката, защото има голям риск отново да се залее цялото вилно селище“, обясни Николов. Намерен бе овчарят от с. Маринка, който се е загубил в големия дъжд. Евакуирани са двама души от манастира край к-с „Меден рудник“.
Няколко улици в Средец са тотално сринати от вълната, която е минала през тях, каза Иван Жабов, кмет на община Средец. По неговите думи, ситуацията в общината е тежка. „Четири улици в града са тотално сринати от вълната, която е минала през тях“, обясни той. По думите му, преливниците в язовира над града работят перфектно, има много вода. „Имаме едно откъснато село – Драчево, където имаме мост, през който е преляла вълната, която е дошла от Балкана и засега селото остава откъснато от главния път“, обясни той като допълни, че има стабилизиран път през село Росен. Хората в село Драчево са спокойни, увери Жабов. По думите му, в град Средец има разрушени улици и мостове, наводнени къщи. Няма бедстващи хора в общината.
Ситуацията с наводненията в община Приморско вече е перманентна, оплака се кметът на общината Димитър Германов. Наводнени къщи им в село Ясна Поляна и Ново Паничарево в община Приморско. „Проблемите са в село Ново Паничарево и Ясна поляна. Там има наводнени къщи. Не мога да кажа колкото са като брой. Уточняват се последиците. Най-важното е, че преди два-три часа успяхме да евакуираме хората на по- високи места, така че да намалим риска да застрашим нечий живот,” каза Германов. Той допълни, че на територията на общината има прелели реки.
Най-сложна в община Царево бе обстановката в село Кости. Там са паднали около 200 литра дъжд на квадратен метър. Кметът на община Царево Георги Лапчев каза, че в пика на най-силния дъжд в центъра на Кости се е събрала вода, чието ниво е било около метър и половина. „Към 20 – 30 къщи са били залети. Няма пострадали хора. Кметът на селото е действал изключително адекватно и е взел всички необходими мерки да няма пострадали. Има много щети. Има повредени улици. Няма да обявяваме бедствено положение, тъй като няма пострадали хора и не е застрашен човешки живот, но в момента изпълняваме общинския план за действие при бедствени ситуации. Отводняват се къщите. Има екипи, които работят. Има и техника, която започва да почиства улиците, да се отстранят насипите”, каза Лапчев. Пристанището в Царево е залято от високата вълна, която е 4,5 – 5 бала. Още вчера в общината е получен и е изпратен бюлетин за очакваното лошо време. Рибарите са предупредени да изкарат лодките от водата или да пуснат двойни котви, които да издържат на щурм. „Много силна е вълната. Няма сигнал за пострадали лодки, но пристанището е залято, защото вълната излиза над пристанището”, допълни Лапчев. Силният вятър е изпочупил много дървета. От сутринта екипи в Царево и Ахтопол са започнали тяхното разчистване. Пътищата на територията на Царево са проходими.
Заради обилните валежи и силни ветрове от последното денонощие, ситуацията в град Поморие е усложнена. В тази връзка е свикан кризисен щаб, съобщиха от пресцентъра на общината. Поради липсата на електричество, канално-помпените станции са спрели да работят и на места е нарушено оттичането на вода. Наводнени са улиците „Княз Борис I”, „Солна“, „Проф. Стоянов“, „Морска“, „Черковна“, „Поп Сава Катрафилов/частично/, „Ропотамо“, „Мусала /частично/, бул „Яворов“, „Европа“ и други участъци от уличната мрежа. Скъсана е брегозащитна стена пред почивна станция „Мак – Габрово“ в местността „Косата“. С цел преминаване на морската вода към езерото е изградена временна дига с чували пясък. На телефон 112 са постъпили сигнали за паднали дървета и наводнени избени и сутеренни помещения, чието отводняване ще започне след като дъждът спре.Към момента електрозахранването е възстановено, но са възможни още смущения в следствие на усложнената обстановка. Екипи на Пожарна безопасност и Община Поморие работят по отстраняването на авариите.
Бедствено положение в област Бургас ще остане до края на преминаване на рисковия период.
Катя НИКОЛОВА
Print Friendly
FacebookСподели