БУРГАЗЛИЯ, ИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА МЕЖДУНАРОДНАТА АКАДЕМИЯ НА СЪРДЕЧНОСЪДОВИ НАУКИ

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

През септември 2014 г. в Канада бургазлията д-р Георги Н. Чалдъков, професор по клетъчна биология, бе избран за член на Международната академия на сърдечносъдови науки (International Academy of Cardiovascular Sciences). Това е призание за неговите научни приноси на повече от 40-годишните му изследванията на молекулите и клетките на сърцето и кръвоносните съдове.

Международната академия на сърдечносъдовите науки е основана през 1996 г. от учени, кардиолози и хирурзи от Канада, САЩ и други страни. Лого на Академията е: Education, Research, Prevention. Главната мисия на Академията е пренасяне в клиниките на съвременните знания за функциите и болестите на сърцето и кръвоносните съдове с цел превенция, ранна диагностика и ефективно лечение на сърдечносъдовите болести – атеросклероза и хипертония и свързаните с тях затлъстяване, диабет тип 2 и метаболитен синдром.

Академията също така прокламира необходимостта от предоставяне на тези знания до хората и държавните институции с цел прилагането на ранна и дългосрочна профилактика на сърдечносъдовите болести – най-ефективният начин за намаляване на заболеваемостта и смъртността от тези демографски, икономически и финансово значими болести.

Което е жизнено необходимо и за здравеопазването в България.

 

Print Friendly
FacebookСподели