бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми

Над 66 млн. лв. раздадени на медии и фирми при тройната коалиция и ГЕРБ бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми Добри пари...
| Източник: Mediapool.bg
Над 66 млн. лв. раздадени на медии и фирми при тройната коалиция и ГЕРБ

бТВ, Нова, Дарик и Моника Йосифова си поделят лъвския пай от популяризирането на европрограми

Добри пари са взели и медиите на Делян Пеевски, Красимир Узунов, ТИМ и Красен Кралев
 

Медийните групи около бТВ, Нова телевизия, Дарик радио и фирмите, представлявани от съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев – Моника Йосифова, са усвоили не по-малко от 1/3 от всички пари по договори за популяризиране на европейските програми по времето на тройната коалиция и кабинета „Борисов“.

 

Сериозен дял е отишъл и за телевизиите, контролирани от злополучно назначения за шеф на ДАНС депутат от ДПС Делян Пеевски и от икономическата групировка ТИМ, както и за радио веригата „Фокус“, собственост на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов.

 

Това показва подробна справка за сключените договори за информационна дейност по всички европрограми, по които на медии, рекламни агенции и други фирми са изплатени над 66 млн. лева от 2007 г. до 22 май 2013 г. Документът бе качен на сайтовете на правителството и единния информационен портал за структурните фондове в ЕС.

 

Проверка във фирмените регистри на Мediapool, която не претендира за пълна изчерпателност (заради доста сложните фирмени обвързаности между големите играчи на медийния и рекламния пазар), показва, че компанията „бТВ медиа груп“ е получила директно и индиректно не по-малко от 6.8 млн. лева. „Нова броудкастинг груп“ и нейната Нова телевизия са припечелили поне 4.6 млн. лева, следвани от „Дарик радио“ АД на Радосвет Радев с най-малко 4.1 млн. лева.

 

Различни фирми и консорциуми, представлявани от пиар експерта и съпруга на Станишев – Моника Йосифова, са заработили над 3 млн. лева, телевизиите ТВ7 и ББТ, свързвани с Пеевски и банкера Цветан Василев – близо 2 млн. лева, радио групата „Фокус“ на Узунов – около 1.6 млн. лева, а „България он ер“, контролирана от ТИМ – над 800 000 лева.

 

Около 900 000 лева са отишли и за телевизия „Европа“, която до неотдавна бе собственост на брата на президента Петър Стоянов – Емил Стоянов. Той бе и евродепутат от ГЕРБ, но миналата година подаде оставка.

 

Финансиране по 15 договора на бТВ

 

„бТВ медиа груп“, директно или чрез фирми, свързани с нейния съсобственик и консултант Красимир Гергов, е успяла да получи финансиране по 15 договора, най-много от които по „Програма за развитие на селските райони“ и ОП „Околна среда“. Компанията е усвоявала евросредства чрез множеството си едноименни телевизионни и радио канали, както и чрез „Фокс интернешънъл ченълс България“ на стойност около 5 млн. лева.

 

Освен това фирмата „Радиокомпания Си.Джей“, собственост на бТВ, е сключила три договора за популяризиране на различни програми, по които е получила общо 855 713 лева. „Медия дайрекшън“ ЕООД пък е спечелило поръчка за 996 000 лева по ОП „Транспорт“, за да осигури „информационни материали в печатни издания“. Дружеството е собственост на София Пенева, която паралелно участва и в управлението на сдружение „Българска асоциация на комуникационните агенции“ заедно с Красимир Гергов.

 

„Нова броудкастинг груп“ и нейната „Нова телевизия“ са осезаемо зад бТВ с припечелени поне 4.62 млн. лева. Най-голямата единична поръчка на Нова телевизия е за 1.08 милиона лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Медията е получила от земеделското министерство общо 2.22 милиона лева на множество траншове по „Програма за развитие на селските райони“.

 

„Дарик“ е безспорен лидер при информирането на гражданите за европейските програми от радиоефира. Срещу 4.1 млн. лева медията е предоставяла програмно време, правила е предавания и е излъчвала клипове за всяка една от оперативните програми. За сравнение „Радио ФМ плюс“, които имат доста по-малка аудитория, но са стабилно представени при разпределянето на пари за информиране, са взели поне 661 000 лева.

 

Фирми на Моника Йосифова крупни бенефициенти и при ГЕРБ

 

От данните, обявени от правителствената информационна служба, става ясно, че съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев не е имала проблем при работата си с държавната администрация, както при тройната коалиция, така и по време на управлението на ГЕРБ.

 

Представлявани от нея консорциуми са прибрали най-значителните суми за провеждане на информационни кампании по оперативните програми „Техническа помощ“ и „Административен капацитет“ до 2013 година.

 

Нейният „Консорциум за диалог с администрацията“ е спечелил 1.079 млн. лева за информационната кампания по ОПАК. Още повече е взел „Консорциум прозрачност за еврофондовете“ – 1.4 милиона лева за информационна кампанията по програма „Техническа помощ“.

 

Отделно фирмата й „Актив груп“ в консорциум с „БИК-Калини“ и „Ламбаджиев груп“ е спечелила поръчка за половин милион лева за изработка на информационни материали по програма „Околна среда“. „Актив груп“ има и три единични поръчки по тази програма, с което сумата за фирмите и консорциумите, свързани на Йосифова набъбва до 3.074 милиона лева.

 

Известните със стриктното отразяване на всяка власт медии на бившия военен контраразузнавач Красимир Узунов, собственик на „Фокус Нунти“ ООД, са заработили най-малко 1.6 милиона лева по общо 14 договора. Най-много от тях са сключени по „Програма за развитие на селските райони“, „Конкурентоспособност“ и „Регионално развитие“.

 

Впечатление прави, че радио „Фокус“ е взело 116 813 лева за „излъчване на 52 специализирани радио рубрики“ с продължителност до 10 минути в предаването „Фокус – Добър ден!“ между 10.00 и 14.00 часа, както и 144 000 лева за абсолютно същото, но в друг времеви интервал, който обаче попада в първия – между 13.00 и 14.00 часа.

 

Свързваните с Пеевски и КТБ – ТВ7 и ББТ (вече Нюз7 – бел.ред.), които са известни с честата смяна на подчертано сервилното си отношение към управляващите, пък са заработили най-малко 1.8 милиона лева. Както и при другите медийни групировки, най-много договори са сключени по „Програма за развитие на селските райони“.

 

Телевизията на икономическата групировка ТИМ „България он ер“ е много назад от останалите, но в случая трябва да се отчете и доста по-малката аудитория на медията. Бизнестелевизията е получила общо 812 760 лева за помощта, която е оказала при информирането на българите за европейските програми. Отделно рекламната фирма „Бранд ню айдиъс“, която е собственост на „България он ер“, е взела други 322 000 лева.

 

Мартин Батков взима над 2.3 млн., БНТ и БНР по-малко от фирми с капитал 5000 лв.

 

С добра успеваемост се е отчел и братът на собственика на футболния „Левски“ и в. „Стандарт Тодор Батков – Мартин Батков. Неговата „Грейн Адвертайзин“ ЕООД е спечелила два проекта за по 671 925 лева. Притежаваната от фирмата „Грейн Мастър“ пък е получила 938 252 лева по „Програма за селските райони“.

 

Българската национална телевизия (БНТ) е продала програмно време за излъчване на клипове и е създала специализирани рубрики за 2.034 млн. лв. по почти всички оперативни програми. За същите дейности Българското национално радио (БНР) е изкарало 1 681 707 лв.

 

Със значителен брой договори на по-малки и по-внушителни суми се отличава „Компания за международни конгреси“, която от организиране на семинари, информационни дни, провеждане на комитети по наблюдението на оперативната програма за регионално развитие и програмата за развитие на селските райони, както и за годишни конференции е взела 1 736 954 лв. От тази сума 1.013 млн. лв. са дошли накуп от ПРСР за кампания за информираност и публичност. „Компания за международни конгреси“ има капитал от 5 хил. лв. и е притежавана от Здравка Илиева Димитрова и Румяна Божидарова Кънева.

 

Друга фирма с 5 хил лв. уставен капитал на Розалина Атанасова Николова – „Меркурий 97″ ЕООД е изкарала нелошата сума от 2.266 млн. лв. за информационни кампании, конференции, както и популяризиране на програмата за селските райони на занаятчийско изложение в Орешак.

 

Бизнесменът Красен Кралев с над 3 млн. лв. от европарите

 

Познатият като представител на партия „Новото време“ Красен Кралев чрез свои фирми също е взел добри пари. Чрез „Сън аут ъф хоум медия“ е получил три поръчки с идентични суми за общо 650 хил. лв, които са отишли за поръчка и изработване за билбордове по програмата за регионално развитие във Варна, Бургас, Русе.

 

Същата фирма е взела други 561 598 лв. по „Регионално развитие“ за външна реклама на информационната кампания. Чрез „Маг Адвартайзинг“ Кралев е взел 290 хил. лв. за изработка на информационни и рекламни материали по програма „Конкурентноспособност“. По програма „Околна среда“ обаче заедно с „Международни прояви“ ООД, „БИК-Калини“ и „Алфа Промо Тийм“ са си разделили почти 1.984 млн. лв. за информационна кампания.

 

„Международни прояви“ ООД, в което съдружници са десетина акционери, сред които и управителите Цветана Панкова и Боряна Коева, е изкарало отделно почти 792 хил. лв. „БИК-Калини“ на Антоанета Пеева Желязкова освен в обединението с Кралев е играла с „Актив груп“ на Моника Йосифова и с „Ламбарджиев Стандарт“ за 520 хил. лв. за рекламно информационни материали по „Околна среда“ и други 244 860 лв. пак по същата програма за информационни събития.

 

Макар и само с един договор от Програмата за развитие на селските райони, плевенската фирма „ЕА“ АД е изкарала 840 хил. лв., с които е изработила, отпечатала и превела информационни материали за фермерите.

 

„Зенит адвертайзинг енд комюникейшънс“ АД, управлявано от Добромир Дочев, който управлява и сдружение „Камара за визуална комуникация и защита на околната среда“ заедно с Красен Кралев, е заработило 540 хил. лв. по „Регионално развитие“ за организиране на „медия шоп“. Свързаните помежду си „Консорциум за прозрачност и информация“, Консорциум „Евроинфо“ и „Златен век“, са изкарали общо 1 335 640 лв.

Print Friendly
FacebookСподели