БСП се готви да стъпи здраво в кабинета

  Диляна Панайотова © БГНЕС Няма да има смяна на лидера на БСП Сергей Станишев. Най-вероятно обаче ще има смени в състава на Изпълнителното бюро. Това стана ясно от думите...
| Източник: news.bg

 

Диляна Панайотова
димитър дъбов © БГНЕС

Няма да има смяна на лидера на БСП Сергей Станишев. Най-вероятно обаче ще има смени в състава на Изпълнителното бюро. Това стана ясно от думите на Димитър Дъбов по време на пресконференция на столетницата в централа й след заседанието на партийното ръководство.

Хората не виждат достатъчно социална политика в правителството, което работи с мандата на БСП, констатира Димитър Дъбов, повтаряйки коментарите на Татяна Буруджиева от по-рано днес, която критикува коалиционния партньор ДПС за социалната политика.

Днес са разгледани оценките на отделните съвети на Националния съвет на БСП за едногодишното управление на кабинета на Пламен Орешарски. Няма да има драстични промени в кабинета, увери червеният депутат. Димитър Дъбов каза още, че не правят опит да си измият ръцете с кабинета за изборната загуба.

Възможно е в хода на преговорите с ДПС да се стигне до подписване на коалиционно споразумение, макар че темата не е обсъждана, стана ясно още от коментара му.

Следващата седмица най-вероятно ще станат ясни промените в правителството.

На днешното заседание на Изпълнителното бюро е обсъдено бъдещето на „Южен поток“, като червените са категорични, че той задължително трябва да се осъществи. България е изпълнила всичко по правилата на ЕК за „Южен поток“, смята Дъбов. Независимо от намеренията за санкции, България трябва да прояви характер и проектът трябва да се реализира, убеден е той.

Червените ще са готови още тази седмица с анализа си на работата на кабинета на Пламен Орешарски. Няколко основни цели трябвало да си постави правителството, една, от които ще е „Южен поток“ и на база на тези основни цели ще бъдат направени основните промени в управлението, коментира от своя страна Борислав Гуцанов.

Стана ясно, че Сергей Станишев няма да смени Пламен Орешарски на премиерския пост, както вече се заговори.

По думите на Гуцанов обаче щяло да се усети много по-силното участие на мандатоносителя в промените на кабинета. Трябва да си понесем всички отговорности, подчерта Борислав Гуцанов. Икономиката и социалната сфера ще бъдат категоричен приоритет за държавата, подчерта той.

И днес е направен анализ на ситуацията след вота и мерките, които трябва да предприеме левицата.

Анализът ни не включва промяна на лидера, изтъкна Дъбов. В червената партия са стигнали до извода, че избирателите не са проявили особена активност на вота, защото е за представители в Европейския парламент.

Неуместно е да се правят аналогии какво смятат българите за това какво трябва да се прави в страната, подчерта депутатът. По думите му какво да се случва в страната, избирателите казали преди една година на изборите за национален парламент.

За трети пореден път констатирахме, че не можахме да мобилизираме нашите избиратели да гласуват активно, посочи Дъбов. В някои общини не е направено достатъчно за активизиране на избирателите. Констатацията на ръководството на социалистите е, че депутатите и местни лидери работели доста вяло.

Дъбов призна, че има отделни гласове в партията, които искат оставки на лидера и на Изпълнителното бюро. Сега не е време за оставки, категоричен обаче е Димитър Дъбов.

Получихме остро предупреждение от страна на избирателите, жълт картон, призна и Борислав Гуцанов. Сергей Станишев днес е получил мандат за промени в състава на Изпълнителното бюро. Няма как да няма, след такива резултати, подчерта Гуцанов.

Стана ясно още, че промените в Изпълнителното бюро няма да станат за съботния пленум, който се пада на Голяма задушница.

Print Friendly
FacebookСподели