БСП: Платената любов на зависими депутати спасила кабинета

Червените готвят два юлски вота, този път пръв на мушката ще е Цветанов vsekiden.com   “Знаете ли защо в България вече няма отбор по художествена гимнастика? Защото министър-председателят е орязал...
| Източник: vsekiden.com

Червените готвят два юлски вота, този път пръв на мушката ще е Цветанов

vsekiden.com
 

“Знаете ли защо в България вече няма отбор по художествена гимнастика? Защото министър-председателят е орязал лентите, които били ползвани за съчетания”. С този виц лидерът на БСП Сергей Станишев завърши редовната пресконференция след заседание на ИБ на партията.

Да го разкаже бе предизвикан от реплика на депутата Димчо Михалевски, който реши да илюстрира ленторезния порив на Бойко Борисов, който откривал обекти, построени от друг. “Ще ви дам пример за обезпечен договор. Онзи ден министър-председателят откри във Варна – какво? “Спортпалас”, който 22 години бил змиярник и правителството на Станишев не направило нищо. Знаете ли кога е сключен договорът за “Спортпалас”? – при правителството Станишев. Знаете ли кой осигури 10,5 млн. лв. и бяха преведени по сметка на дружеството? – правителството на Станишев. Кой резна лентата? Главният артист на държавата”, възмути се Михалевски.

Днес стана ясно, че БСП готви два вота срещу правителството, с които да “зарадва” управляващите през юли. Консултациите за първия вот ще започнат още тази седмица, като социалистите се надяват да съберат необходимите 48 подписа до края на юни. Той ще е за вътрешната политика – проваленото членство в Шенген, несправянето с престъпността и корупцията, полицейщината в страната, вмешателството в съдебната система.

От БСП са готови да подкрепят и искане на друга парламентарна група. От РЗС вече обявиха, че ще инициират подписка за вот на недоверие тъкмо в сферата на сигурността. “Не страдаме от излишната претенция винаги и във всичко да бъдем инициатори или първи. Можем и да подкрепим мотиви или вот на недоверие, който готвят други политически формации”, каза зам.-председателят на ПГ на “Коалиция за България” Ангел Найденов. Лидерът на партията Сергей Станишев допълни, че червените очакват и реакцията на сините, които вече обявиха, че биха подкрепили вот на недоверие, ако той е насочен срещу Цветан Цветанов и управлявания от него ресор. “Не държим това да бъде наша инициатива, след като това се ползва като извинение от други опозиционни партии защо не са участвали в гласуването и по този начин са подкрепили правителството”, категоричен бе Станишев.

“Не сме се отказали от намерението си за вот за цялостна политика, който е предвиден за края на юли”, обясни Ангел Найденов. За такъв вот настояваха от ДПС. Той обаче би затворил възможностите на опозицията да иска сваляне на правителството за 6 месеца напред.

Отхвърленият миналата седмица вот на недоверие – благодарение на гласовете само на депутатите от ГЕРБ и на 9 независими – за провала в антикризисната политика, бе определен като успешен. Той позволил да се види, че на практика ГЕРБ разполага само и единствено с подкрепата на група зависими депутати. “Тяхната подкрепа е като платената любов – имаш я, докато плащаш. В момента, в който престанеш или сметнат, че не им плащаш достатъчно, ще се изчерпи и тяхната подкрепа”, коментира зам.-председателят на ПГ на “Коалиция за България” Ангел Найденов. Нито една партия не застанала до ГЕРБ и това било показателно, смятат социалистите.

Смисълът на искането на вотове бе обяснен от соцлидера така: “Смисълът е това правителството да си ходи. Премиерът нали настояваше за избори “3 в 1”. Ами, помагаме му”. “Само че нещо му се разщя…”, иронично допълни Станишев. “Това правителство краде ежедневно от джобовете на българските граждани. Краде, като не увеличава пенсии и заплати, открадна и здравните вноски на всички българи”, категоричен бе соцлидерът.

Бъдещето на магистрала „Тракия“ – депо за отпадъци

“БСП е за строителството на магистрала “Тракия”. Само че искаме да се строи честно и качествено”, заяви Димчо Михалевски. Вместо това управляващите допуснали пътя да се гради от отпадъчни материали – сгурия, прах и пепелина, които освен чупливи, са и податливи на въздействие на вода. За капак са и лесно горими материали. Социалистите показаха видео как със запалка подпалват късчета от промишлената пепел, поставена в основата на магистралата.

Михалевски допусна, че некачественото строителство не се дължи просто на недоглеждане. Той отбеляза, че по времето, когато стартира процедурата за АМ “Тракия”, правителството на Борисов продава на две фирми табаните със сгурия. Фирмите заявяват интерес да строят фотоволтаични паркове, като обаче трябва да изчистят терена от над 3 млн. куб.м. пепел и сгурия. „Това е сценарият – продаваме евтино табаните със земята, която става фотоволтаичен парк, АМ “Тракия” става най-новото и най-модерното депо за отпадъци и изпълнителят си спестява милиони левове”, заяви Михалевски. „Последствията са за всички нас. Проблемът не са само европейските средства, но и сигурността на хората. Никой не може да предвиди колко пари и какъв ресурс ще е необходим да се ремонтира този участък, защото той непрекъснато ще се деформира”, допълни той. Първите деформации щели да станат видни през зимата – когато пътят замръзне и се размрази.

Изказване на зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова, че парите от фискалния резерв отишли за погасяване на необезпечените договори от тройната коалиция, разгневи лидерът на БСП. “Днес една година след начало на строителството на магистрала “Тракия” са пуснати заявка от България към ЕК да дадат междинно плащане от 40 млн., когато твърдят, че 30 % са извършените дейности. Това обезпечен договор ли е?”, попита той.

Print Friendly
FacebookСподели