БСП и ДПС внасят вот на недоверие за политиката в здравеопазването

  Вотът бил с превантивен характер срещу реформите на Москов, а не заради последния скандал с ваксините Полина Паунова БСП и ДПС внасят вот на недоверие за политиката, водена в...
| Източник: mediapool.bg

 

Вотът бил с превантивен характер срещу реформите на Москов, а не заради последния скандал с ваксините

БСП и ДПС внасят вот на недоверие за политиката, водена в здравеопазванеот, обявиха след среща в четвъртък лидерът на БСП Маихаил Миков и един от съпредседателите на ДПС Мустафа Карадайъ. Твърде вероятно е към тях да се присъедини и парламентарната група на БДЦ, но те все още нямат окончателно решение.

Следващата седмица експертите на ДПС и левицата с ресор здравеопазване ще подготвят мотивите за вота, каза Миков, като по думите му не трябва да се смята, че искането за оставката на правителството се дължи на последния скандал с ваксините. Той е само елемент от цялата картина, каза лидерът на БСП. Затова и двете партии настояват в петък в парламента да бъде изслушан здравния министър Петър Москов.

“Искам да предпазя българските граждани и медиите от представата, че това е вот заради скандала с ваксините. Заедно с колегите от ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос“, заяви лидерът на БСП.

“Очевидно с оглед създалата се изключително тревожна ситуация и противоречивите отговори от страна на министерството, от тревогата на българските граждани са необходими и разисквания на НС. Ние с колегите от ДПС ще настояваме за такива разисквания. Призоваваме и други политически групи да се включат, за да може да се свали общественото напрежение и истината да излезе наяве“, каза Миков.

Вотът щял да е по-скоро с превантивен характер заради приети законодателни промени, които още не са влезли в сила, коментира Карадайъ.

“Темите за здравеопазването засягат най-вече нашите избиратели и тези на ДПС“,заяви Миков. “Февруари месец влиза в сила нова политика свързана с доплащането на лекарствата. Очакваме, че там може да има проблеми за гражданите. Април месец влиза дебелият топ- списъците за основен и допълнителен пакет“, посочи Миков и припомни, че разделянето на пакетите е атакувано от БСП и ДПС в Конституционния съд заради това, че здравно осигурените се делят на такива със социално значими заболявания и с незначими.

Съпредседателят на БДЦ д-р Красимира Ковачка каза, че в понеделник групата й ще даде отговор дали ще се присъедини към искането за вота на недоверие.

Print Friendly
FacebookСподели