БСП изрита Първанов

| Източник: vsekiden.com

БСП прекрати окончателно членството на Георги Първанов. Бившият президент беше изключен днес на заседанието на червения пленум. Преди това зам.-шефът на Столетницата Димитър Дъбов разкри пред „Всеки ден“, че е постъпило искане за окончателното изгонване на Първанов от редиците на партията. „Търпението ни се изчерпа“, потвърди и шефът на кърджалийската организация Милко Багдасаров.

 

Освен Първанов, партийните книжки отиват в коша и за пернишката кметица Росица Янакиева, бившия МВР шеф Румен Петков, Евгени Желев и Георги Близнашки.

 

85 членове на Националния съвет гласуваха „за“ изключването, трима бяха против, а двама се въздържаха. Георги Кадиев, Кирил Добрев и Светлана Шаренкова бяха тримата, гласували срещу изхвърлянето на Първанов от червената партия.

 

Част от изключените са сред учредителите на АБВ на експрезидента и сред най-близките му съратници в намерението му да превърне т.нар. граждански проект в партия. След като Първанов разкри, че създава паралелна листа за европейските избори с водач Ивайло Калфин, пленумът реши да замрази членството на общо 12 негови последователи за срок от 1 година. Последните коментари на азбукарите срещу политиката на Столетницата и правителството на Пламен Орешарски обаче прелели чашата и катализирали внасянето на решение за изключване на тримата най-остри критици.

 

На въпрос какво ще се случи с останали 10 души със замразено партийно участие, социалисти коментираха, че изгонването им ще поемат местните организации. „Дребни риби са, няма какво да се занимаваме с тях“, категорични са апартчиците на „Позитано“ 20. Те очакват след днешното решение на пленума изключените да пледират в своя защита като се опитат да се изкарат жертви и мъченици на ръководството на БСП. 

 

Решението не било формулирано от „Позитано“ като „изгонване“ или „прекратяване на членството“, а като констатация, че хората на Първанов сами са се изключили, приемайки да участват в неговата листа и да работят за нея, уточниха запознати. 

 

„Това ще е гвоздеят на програмата и сега цялата предизборна кампания ще се завърти около този въпрос“, коментира пред „Всеки ден“ и депутатът от БСП Страхил Ангелов, който е сочен за един от близките на Първанов. Той смята изключването от партията за абсолютно противоуставно.

===============================================

Георги Първанов: Ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешноорганизационни, уставни въпроси, ние ще правим политики

Агенция „Фокус“

Снимка: Николай НиколовГеорги Първанов: Ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешноорганизационни, уставни въпроси, ние ще правим политики

Снимка: Николай Николов

Георги Първанов, президент 2002 – 2012 година, и член на Национална гражданска инициатива АБВ, пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Първанов, какъв ще е Вашият коментар във връзка с решението на Националния съвет на БСП да прекрати членството на участниците в Гражданската инициатива „АБВ”?
Георги Първанов: Това решение буди недоумение, защото не знам, какво се е случило след предишното им решение, какво налага подобна нова репресия. Но ние я възприемаме спокойно. Няма да коментирам, че по устав Националният съвет на БСП няма правомощия по отношение на партийното положение на членовете на БСП. Очевидно, за тях не е проблем да нарушат собствения си устав. По-важно е друго, че това решение издава друго – издава наистина много страх от предстоящата загубна на тези избори на „Позитано”. Това решение е стъпка, опит да се втвърди още повече ядрото на електората, вместо да се отваря към нови слоеве на избирателите. Жалко е, но ние не смятаме да се занимаваме повече с такива вътрешноорганизационни, уставни въпроси, ние ще правим политики. Дори в момента ме намирате да обикалям Пернишкия регион. Преди малко бях в два завода – в единия от тях примерно 150 машиностроители, потънали в машинно масло, изобщо не ги интересува какво мислят в кинозалата на „Позитано”. Трябва политиката да се обърне с лице към хората – а това наистина са лабораторни упражнения.
Фокус: По какъв начин изключването на АБВ от БСП би повлияло на идеите и целите на гражданската инициатива?
Георги Първанов: Нашите идеи са за национална политика, за по-добро управление. Със сигурност това ще предизвика обратния ефект – ще предизвика по-голям интерес към АБВ и надявам се към нашите идеи, към хората, които стоят до нас и които олицетворяват тези политики.
Фокус: Предвид събитията, означава ли че АБВ ще стане партия, за да реализира идеите си?
Георги Първанов: До изборите, ние сме казали, че работим в рамките на едно широко гражданско движение, което ще има като формална основа за участие в изборите коалиция. След като постигнем, надявам се, добър резултат – успех на изборите, ще мислим как ще се развие по-нататък АБВ.
Инна ПОГЛУБКО

Print Friendly
FacebookСподели