БСП-ари се карат заради конгресен документ

  Христина Добрева Вътрешно партиен документ, насочен към делегатите на предстоящия майски конгрес на БСП с цел честен избор на лидери, извади на показ нажежените червени страсти. В словесна престрелка...
| Източник: Vsekiden.com

 

Христина Добрева

Вътрешно партиен документ, насочен към делегатите на предстоящия майски конгрес на БСП с цел честен избор на лидери, извади на показ нажежените червени страсти. В словесна престрелка между поддръжниците на сегашното ръководство и противниците му се превърна дискусията по проекта за обръщение “Конгресът – по волята на социалистите”.

На третия червен пленум за годината наяве излязоха емоции, тревоги, включително и обиди, които досега и от двата лагера отричаха да има заради битката между настоящия соцлидер Сергей Станишев и доскорошния президент Георги Първанов. Червените вече заговориха дори за джобни ножчета и бухалкаджийство. Първи срещу тези призиви се обяви Стефан Данаилов, който реагира остро с думите: “Сигурно се случва нещо в партията, за да приемаме такъв документ точно в този момент”. Янаки Стоилов му отговори обаче, че в обръщението не се съдържат никакви обвинения, нито нападки срещу когото и да е било.

Един от основните моменти от обръщението, заради който някои в партията се обидиха, бе призивът делегатите на конгреса да бъдат избрани според политическите позиции, които поддържат и качествата им и морала, а не за това кой от евентуалните кандидати за нов шеф на левицата ще подкрепят.

Докато четеше обръщението, основният му автор – депутатът Янаки Стоилов, призова лични амбиции в партията да не пречат на основните й цели. Той отправи апел и да не се правят опити за манипулиране на членове с цел избор на конкретни делегати и в заключение се обяви за открита, а не задкулисна политика. Той обаче призна, че в левицата има хронични проблеми и призова тези, които не са съгласни с документа, да го приемат просто като сигнал за проблеми, които да бъдат решени с цел да се засили партията политически и морално.

Друг червен депутат – Георги Божинов, се опита да охлади страстите в червената централа, като напомни, че все пак новият лидер на БСП се избира от сериозни хора, а не чрез групова размяна на листове, визирайки отделянето на социалисти в групички според предпочитанията им за шеф. “На този конгрес няма място за такива листове, нека делегатите знаят кой кой е”, призова Божинов и констатира тревожна тенденция в самата БСП – “че властта е готова на власт въпреки волята на народа”. Той добави, че тази дискусия на “Позитано” 20 не прилича на нормалните отношения в БСП.

Шефът на структурата БСП–област Кирил Добрев също даде своето мнение за документа, изготвен от ръководството, уточнявайки, че въпросите, които той засяга са изключително организационни и такива не се решавали с трибунки и декларации. Депутатът отправи предупреждение към колегите си да не се учудват, ако обръщението за конгреса излезе навън и редовите симпатизанти си кажат, че няма разлика между ГЕРБ и тяхната партия.

Бившият депутат Илия Баташки заяви, че търпимостта, а не сътрапезието определя дейността на БСП с констатацията, че случващото се на “Позитано” вече не прилича на вадене на ножове, а на по–твърди бухалки. С думите си Баташки взриви залата. Тогава се намеси и ексвътрешният министър Румен Петков, който подчерта, че използвайки за себе си думи като бухалкаджийство – червените да не се надяват, че ще мръднат от 16-те процента народна подкрепа.

Все пак, декларацията бе приета и това ще бъде един от основните документи на предстоящия майски конгрес.

Print Friendly
FacebookСподели