Борисов: Терористът може да е бил камикадзе

Израелски военен медицински екип и служители на израелските служби за сигурност са пристигнали с два самолета в Бургас Автобус с израелски туристи беше взривен в сряда пред сградата на летището в...
| Източник: Vesti.bg

Израелски военен медицински екип и служители на израелските служби за сигурност са пристигнали с два самолета в Бургас

Автобус с израелски туристи беше взривен в сряда пред сградата на летището в БургасАвтобус с израелски туристи беше взривен в сряда пред сградата на летището в Бургас
Една от версиите по които се работи е, че извършителят на кървавия атентатна летище „Сарафово“ в Бургас е бил камикадзе, заяви по БНР премиерът Бойко Борисов.

„Това е една от работните хипотези. Имаме обаче сериозно основания да работим по нея. Извършителят не е бил човек от групата на израелските туристи, той се е присъединил по-късно към тях, в момента, когато те се качвали на автобуса. Минал е през терминала, камерите са го засекли. Имал е паспорт от щат Мичиган, фалшив паспорт, затова работим по версията в сътрудничество с американските служби.

Никой не го е спрял, всеки може да мине през терминала. Това че е тръгнал с израелците не означава нищо – може да е отивал с тях на ресторант.

И друго: останал е без пръсти. От личен опит знам какво означава това – че е боравел с взрив“, каза Борисов, като подчерта, че това е само една работна хипотеза.“

Българският премиер бе категоричен, че атентатът не би могъл по никакъв начин да е следствие от външнополитически действия на България.

Работи се и по версия за дистанционно задействан взрив, поставен по-рано в автобуса.

Израелски военен медицински екип специалисти по лечение на жертви на атентати и служители на израелските служби за сигурност,

специализирани в разкриването на подобни престъпления, са пристигнали с два самолета в Бургас тази нощ.

Според германската агенция ДПА Израел е изпратил в България и доброволци от неправителствена религиозна организация, която се занимава със събиране на човешки части след терористични атентати, защото според еврейските религиозни закони цялото тяло на покойника трябва да бъде погребано.

В телефонен разговор министър-председателят Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху осъдиха трагедията с израелски граждани на летище „Сарафово“ в Бургас.

След като изказа своите, на правителството и на българския народ, искрени съболезнования към близките на загиналите Борисов увери, че властите в България вземат всички мерки за разкриване на организаторите и изпълнителите на престъплението и за изправянето им пред съда.

Министър-председателят на Израел благодари за бързата реакция и положените от правителствотои българските власти усилия за осигуряването на навременна помощ за пострадалите, както и за работата на службите и специалистите по изясняване на обстоятелствата, довели до трагичния инцидент.

В същото време израелският външен министър Авигдор Либерман е бил информиран от българския си колега Николай Младенов за подробности за експлозията, която по-рано снощи премиерът Нетаняху назова „иранска терористична атака“, припомнят световните осведомителни агенции.

Либерман е наредил създаване на кризисен щаб. В изявлението му се уточнява, че в сред 154-те пътници в пристигналия от Израел в Бургас самолет е имало един американец, един италианец, един словак, осем деца и едно бебе.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак потвърди, че от известно време службите му следят плановете на терористични организации – „Хизбула“, „Хамас“, ирански елементи и др., за терористични атаки по целия свят.

„Силите за сигурност ще действат със всичката си сила, за да се доберат до извършителитена тези атаки и на тези, които са ги изпратили“, се казва в изявлението на Барак. Той е обсъдил с американския си колега Лион Панета атентата в Бургас и възможността за съвместно разследване на американското ЦРУ и израелските служби „Мосад“.

Не е имало предварителна разузнавателна информация за атака в България,

заяви израелският заместник-министър на външните работи Дани Аялон.

Но експертът по контратероризма Боаз Ганор заяви, че Иран и „Хизбула“ са най-вероятните виновници. Всички признаци сочат към тях, каза той в интервю за Асошиейтед прес, като припомни ареста на агент на „Хизбула“ в Кипър през последните дни, заподозрян за подготовката на подобен атентат.

„Това вероятно е паралелна операция и вероятно не е последната от серията. Всичко говори за „Хизбула“, Иран или комбинация от двете“, каза експертът.

Израелските власти отдавна се страхуват, че подкрепяната от Иран организация ще се опита да атакува израелци в чужбина. „Хизбула“ обвини Израел за убийството на свой висш лидер в Дамаск през 2008 г. и заплаши да отмъсти.

В България поради завишените мерки за сигурност, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съветва всички граждани, на които им предстои полет, да се явяват най-малко 2 часа по-рано на летището.

Летище „Сарафово“ ще остане затворено поне до 18 ч. днес, четвъртък.

Аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив предоставят актуална информация за всички полети на своите сайтове в интернет.

Поради засилените мерки за сигурност временно ще бъде ограничен достъпът на лицата, посрещащи и изпращащи пътниците. Министерството моли гражданите да проявят разбиране и се извинява за причинените неудобства.

Засилена е охраната около всички хотели по крайбрежието, в които има израелски туристи.

Print Friendly
FacebookСподели