Бойко Борисов: Който не работи, той не греши/ВИДЕО/

Агенция „Фокус“   Бойко Борисов, председател на ГЕРБ Цветан Цветанов: Давам думата на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов и се надявам да ме представи и мен. Бойко Борисов:...
| Източник:

Агенция „Фокус“

 
Бойко Борисов, председател на ГЕРБ Цветан Цветанов: Давам думата на лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов и се надявам да ме представи и мен.
Бойко Борисов: Добър ден. Да представя и водача на Търново и Благоевград и виж защо половината и повече са без връзки. След като аз съм с връзка би трябвало всички да сте. Виж Дончев, Влади Горанов. Вижте, при една така добре създадена организация един началник винаги трябва да намери кусур. И в случая този кусур е връзките. Но първо скъпи гости, добри приятели, особено някои от вас не са ни и гости, защото сте от хората, които започнахме заедно, давали сте ни кураж, помагали сте, подкрепяли сте ни.
 
Когато за съжаление няма ги тук сестрински партии в ЕНП говореха срещу нас и за вас беше ясно и за нас, че всъщност те подкрепят старият строй и социалистическата партия в България. Няма как с 2-3% партия да определя кой да е премиер на една държава. Няма как. Още повече като и никой не го пита. Но само с това е ясен знак, че освен ГЕРБ няма друг партия, която да може да спира бившите комунисти. Това е безспорен факт. Аз няма да крия, че се заредих с малко от вашия оптимизъм, който бяхте тук на депутатите, кандидат-депутатите и водачите, макар че не би трябвало така да е радостно за това, което ви предстои. Но да свърша с благодарностите към нашите гости, нашите приятели, към фондациите „Ханс Зайдел”, „Конрад Аденауер”, „Робер Шуман” и всички, които през годините са ни помагали и са давали възможност чрез тяхното финансиране да имаме прозрачно и добро партийно строителство. Ще спомена само веднъж името на Станишев и то не, защото искам нещо да го коментирам.
 
Днес във вестниците пише, че ние ГЕРБ сме му пуснали досие – затова, иначе нямаше да го споменавам. Той самият дезертира преди 4 години каза, че вече е готов, след като е управлявал 4 години е научил много и е добър премиер. Сега бяга от политическа отговорност, иска да посочи някой ей така произволно. Както аз бих могъл всеки един да посоча и да кажа – той ще е премиер. А кой ще носи политическата отговорност? Кой ще му дава задачите? Коя парламентарна група ще го подкрепя? Къде го има това в Европа? Или в Америка, или където искате, или в Русия. Те обичат там да получават задачи. Дори и там лидерът е президент. ГЕРБ няма нищо общо с пуснатото му досие. Изобщо не ни интересува дали го има или няма, а и за да не го коментирам повече забранявам думата свързана с неговото досие да се говори по дебати, по събрания или където и да било, все едно го няма. Защото действително ние не само, че нямаме нищо общо с това, считам че начинът на правене и на вадене на компромати подобни са много лоши. И отекват в съзнанието и на хората извън България включително. И бих го посъветвал да види кои и кой щаб, защото аз го знам, които ме атакуват първо мен, след това и него. Защото не им се връзват политическите проекти с големите партии, дали са в ляво или в дясно няма значение. Бих го посъветвал да не гледа нас. Защо бих искал оптимизмът да го заменя с реализъм и прагматизъм.
 
 Защото преди 4 години направихме една програма, която беше много оптимистична. Нямаше как да не я направим, защото тогава корифеят във финансите Орешарски казваше, че България ще бъде заобиколена от кризата и няма финансова икономическа криза. След като няма да има криза и след като отчитаха растеж от 3,5-4 млрд. с излишъци накрая, говоря за излишъци, нормално е да планираш по-големи приходи, по-високи доходи. Какво се оказа на практика, много добре знаете – половин милиард бяхме се потопили, когато стъпихме на власт. Нещо повече. Чух Янаки Стоилов, Орешарски да говорят, че ще създават 250 хил. работни места, 40% по-високи доходи. Вярвайте ми, ако те знаеха и ако дотук беше стигнало изречението им, тук бяха сложили точката, познавайки финансово-икономическите параметри на страната аз щях да им кажа – колеги, нека да ги оставим да управляват те. Ние не можем да дадем нито 250 хил. работни места, нито можем с 40% да дигнем доходите. Само че те не слагат точката, а продължават.
 
До края на мандата. Само че ние това тяхно златно правило вече веднъж го изконсумирахме. За тях края на мандата е последното заседание на Министерски съвет, когато взеха решение да вдигнат пенсиите. И ние с първия месец влизане във властта започнахме да плащаме по-високите пенсии. Когато държавата летеше надолу, в следствие тяхното управление.. разбирате ли? От едната страна финансите ти вървят с половин милиард надолу, в същото време с милиард вдигаш разходите. Това е корифеят Орешарски, който от утре приемем, че ни управлява. По указания отгоре ще му дърпат конците, кои не знам. Той мина през много места, така че не знам точно кои ще му дръпнат конците. В края на мандата щели да ни кажат и за данъците. Поне да е ясно – в програмата на ГЕРБ… и затова даже и ние програмата, в момента един документ. В който ясничко и просто казваме какво сме направили, къде сме сгрешили, грешката как ще я поправим. Без да храним и да даваме на хората никакви илюзии, никакви обещания. Нищо, което реално не може да се случи.
 
 Вярвайте ми, че ако беше хубаво да си премиер щеше да има заявки, искане да стават премиери, нямаше да бягат. Защото в това време, които дори държавите от нашия регион буквално ги разсипаха. Държави, които бяха за пример, искахме като тях да ставаме – Гърция, Кипър, това, което спрях фондовете в Румъния, Унгария, Словения ми запомнете думата до две-три седмици. Испания 50% младежка безработица, Италия политическа криза вече, прекалено тежка. И във всичко това време ние трябва да дадем и оптимизъм на хората, да им кажем как ще се случи нещо по-добро за тях. Дори в инфраструктурата, която бяхме похвалени, която всички вие виждате, защото няма по-нормално София да има подобна зала. Нормално е, ама нямаше. Нямаше я. Имаше една зала „Универсиада”, която я продадоха. Това беше. А ние вече на следващата година Цветанов може да планира и в Пловдив в залата да направим подобно мероприятие. Тя е почти колкото тази. Това са нормални неща.
 
Да имаш в 21 век магистрала, жп линия или пречиствателна станция или както Джоузеф Дол се е возил на метрото и казал най-хубавото в Европа метро, с археология, с всичко, което иска човек да види. Това е нормално. Да имаш хиляди подземни паркинги и гаражи е нормално. Да де, ама ги нямаше. Тук има нещо, което искам, когато го разговаряте с хората по места да изяснявате. Приказките, че асфалт не се яде или че сме дали толкова пари за инфраструктура, искам да ви кажа, че само 20% и това трябва да го повтарят от всичко, което сме построили е с български пари на българския данъкоплатец. Другите 80% с парите на европейците и би било рядка глупост на една нация да избере партия, която да спрат еврофондовете. Защото, ако ние заделим от нашите си пари 1 млрд. лв. от Европа ни дават 5 млрд. Т
 
Трябва да сме рядко глупави, ако това не го правим, ако това не го използваме. И аз се надявам на инстинкта на българите. Всеки, който разбира от бизнес, от икономика знае, че ако някой ти даде 20%, усвои другите 80 и забележете остава за теб, това с твоите 20% плюс 80-те и остава за теб. Как, ако колегите от Атака ми кажат как ще балансират бюджетът, освен със злато, което ще копаем и диаманти, може и да има – не споря. Но ние гарантираме за следващите години 32 млрд. лв. да влезнат в българската икономика благодарение на гостите от първия ред и затова, че ние бяхме финансово дисциплинирани, изпълнихме всички критерии от Маастрихт /…/ бяха дадени най-много пари за следващия програмен период от всички държави. С една дума, когато говорим за ГЕРБ трябва да говорим за партия, която е донесла пари в България, донесла.
 
Когато говорим за БСП и ДПС – това са партии изнесли пари от България. С проекта „Белене” – 1,5 млрд., „Цанков камък” – 1 млрд., ето ви 2,5 млрд. дългът на НЕК. Проста е аритметиката. Или както ни оставиха да – на 8 млрд. фискалният резерв, но с последното заседание на Министерски съвет с 1 млрд. вдигнаха пенсиите. За 4 години по 1 млрд. са 4 млрд. Ние им оставяме на 5 млрд. сега. И тези пари са дадени на хората за по-високи пенсии, те си го приписват на тях. Както между другото румънската тук съседката наша говори за Дунав мост 2. Дунав мост 2 беше абсолютно провален проект – спрян, за който нямаше да има финанси. И благодарение със стария премиер, Бог, благодарение на Европейската комисия, слава и на господин Барозу получихме финансирането и сега на 9 май вече аз се разходих с джипката до Румъния, мостът е прекрасен, уникално съоръжение. Ще имаме втори мост.
 
Така беше и с Тракия, тук видя кметът на Благоевград като минава и гледа строежа на Струма – друго е настроението. Защото това е патриотизмът. Така аз разбирам патриотизмът. Не да се закачаш с хората кой каква религия има. Всеки има неговото си право. А когато тръгнеш за Благоевград да караш по магистрала и да стигнеш до Солун. И целия регион ще бъде различен. Това е патриотизъм. А когато около тях гледаш прекрасната археология, която се разкрива. Това, което излиза, защото ние сме от държавите трите с най-много история, култура и археология, за което дадохме пари. Всички дадоха данъкоплатци разбира се и всичките тези красоти допринасят за туризма, който е основно перо. Разбира се хубавите неща бързо се виждат и бързо се забравят. Винаги съм казвал, че българите и за грешката има прошка. Неслучайно и в нашата религия има ден за прошка веднъж в годината или то е цяла седмица, но в един ден на всички, за които си съгрешил или считаш, че имаш провинения религията, началникът е дал възможност да поискаш прошка и да ти я дадат. Затова, когато разговаряте с хората, когато обяснявате няма да се криете зад това, което сме сгрешили. Който не работи, той не греши.
 
Да, ако не бяхме заделили 20-те процента за кофинансиране, можеше тези пари да отидат за пенсии или заплати. Но нямаше да имаме тази инфраструктура, която довежда след себе си освен работни места, инвестиции, самочувствие, патриотизъм и всичко останало. Да не говорим пък там, където имаме метро като в София, чистота на въздуха, евтин транспорт екологичен и всичко останало. Можеше ли да дадем повече пари на майките? Можеше. 30-35 млн. все от някъде щяхме да ги съберем. Ние се заинатихме да правим 10 нови детски градини в София – 8 мисля, че бяха. Абсолютно важно, като логика правилно. Защото за нас най-важно е майката, колкото може по-бързо да си отгледа детето, да го даде в прекрасна детска градина и да отиде на работа.. Защото вижте, дами и господа, 2 млн. изхранваме 5 млн. в България. Затова всеки човек , отишъл на работа е важен. Всеки човек трябва да произвежда. Защото 5 млн. чакат на 2 млн. Сами разбирате в такава ситуация как се увеличават доходи и как се постига растеж.
 
Можеше обаче да заделим и тези 35 млн. Нямаше да сърдим майки с колички да излизат в парламента. Можеше. Можеше ли да връщаме по-бързо ДДС, макар че невърнато беше 690 млн., в момента са към 380. Дори и тук двойно повече сме свалили сроковете. И това, което предлагаме в програмата – 7-дневен срок за изрядните фирми. Можеше. Можеше ли да не се дразним със зърнопроизводителите и да се намесвам лично, за да им платим тези 840 млн. Можеше. И го направихме. И завчера Европейската комисия ни върна парите. Сиреч на моменти силата и властта правят хората, да не кажа и арогантни. Силата на партията накара много нейни членове и затова ние може би сме рекордьори по сменени министри, заместник-министри, агенции и какви ли не. И ако по-рано бях се намесил и направил смените в няколко от министерствата, което е пък моя грешка – можеше да се избегнат още много негативи. Но повтарям – ние се учим от тях. И при ново управления мисля, че няма да ги допуснем.
 
 Заради медиите ще отговоря на един въпрос, който ги вълнуваше. Дали имало чадър над Миро Найденов. Три години и половина тече това дело, вие си отговорете защо в месеца преди изборите се повдигна обвинението, а не преди две, три или четири години. След като има резолюции върху всички документи, които през годините съм писал за службите. А се изчака моментът да влезнем в предизборна кампания. Защото аз съм отстранил най-много министри и заместник-министри. Включително и само за сигнали, но това е друга тема. Докато делата за „Белене” още чакат. Делата за всичките там тези подслушвания, изтичане на секретни доклади в лоялни граждани още чакат. Надявам се скоро да разберем и истината по тези въпроси. Уморихте ли се? Понеже много се радваха сега да видят хубаво ли е. Искам да благодаря и на колегата Цветанов за организацията, за това, което направи със структурите да се излъчат най-добрите кандидати. Далеч съм от мисълта, че са и най-добрите, но мисля, че ще свършат работа.
 
Моята заслуга е в програмата и благодаря на всички колеги, те между другото тези, които участваха в нея са и тук зад мен. Мисля, че направихме един документ, в който ясно и точно да се каже, че ако ГЕРБ е на власт няма да се вдигат данъци. Ако ГЕРБ е на власт ще продължи финансовата стабилност на държавата. Ако ГЕРБ е на власт ще правим всичко възможно да има и повече справедливост, и повече работни места, но на базата на икономическия растеж. ГЕРБ няма да взема заеми, защото ние считаме, че всяко едно поколение трябва само да се оправя. И нашите деца и внуци не трябва да носят отговорност за нас. Кога българинът взема заем? Когато си строи къща или когато си учи детето. С една дума, ако държавата би трябвало да взема заем за нещо, то трябва да е или за инфраструктура или за електронно управление. Ако ГЕРБ е на власт ще имаме такова министерство по електронното управление. Защото тези пари, които се влагат веднага се мултиплицират в услуга за всеки един гражданин. Тогава си заслужава тези пари да се дадат и само в следващите години се връщат.
 
Приоритет е енергийна ефективност, но мога да ви отегча с една минута, но ще ви кажа и как. Защото много на теория го приказват, хубаво се говори. Да, има по европрограмите възможност и държавни, и обществени и частни сгради да се направят. Но ние планираме една мащабна работа по следния начин. Вземат се 12 сметки от предишните месеци, средна цена еди колко си лева. Държавата осигурява парите, за да се направи къщата, блокът или което и да е енергийно ефективен, което автоматично сваля цените с 30-40%. Човекът, семейството или фирмата плащат за следващите две години и половина горе-долу излиза сметката, цените, които средно е плащала за тези два месеца и след това си получава всъщност къща санирана или блок енергийно ефективен с 30-40% по-малко за енергия, топлина и ток. Красива сграда, по-скъпа, с удължен ресурс на живот, а общините по програмите могат на всеки блок, който се санира да му направят и градинката, и плочника. Тогава и градовете изглеждат, и селата разбира се по друг начин. И това можем да го направим.
 
 Защо, има още една забележка. Защото има и много хора, които са си направили това нещо. Теглили са кредити и са си го направили. Горе-долу като познавам българите, ако ние дадем на едни примерно 50% да плати държавата, се задължи с всичко това, другите, които са си направили – първо и те ще искат или ще се сърдят. А това е мисля че един начин, по който и парите от банките ще влязат в оборот, защото все пак българите в тази най-тежка криза българските граждани и фирми имат над 86-87 млрд. лв. спестявания, все пак. Колкото и да е тежка финансово-икономическата криза, по данни на БНБ. Затова искам да чуете от мен – ГЕРБ ще управлява, ако хората искат. Мен ме обвиниха няколко негодници, че съм диктатор. Кой диктатор си дава оставката, кой диктатор сдава властта? Това, че има в нас ред, дисциплина, макар че моите депутати показаха, че няма ред и дисциплина – без връзки са, не значи, че има диктатура.
 
Интересно е, че всичките тези хора говореха тези глупости по медиите в национален ефир. Говори в национален ефир и казва – има контрол на медиите. И добре, че дадохме оставка, за да се види и медиите кой на кого служи. Защото ние нямаме нито една медия като партия. Нито вестник, нито телевизия. А много партии ме преследват с камери, бедни партии в кавички, с журналисти, кореспонденти, предавания и чудеса. Които също са наши политически противници. Каква независима журналистика е тази партийна телевизия. Но хубаво стана, че с тази оставка и тази натрапена и в Брюксел дори информация се видя, че всъщност медиите се държат главно от ДПС, БСП, Атака и СКАТ. Ясно и точно се видя. Затова нашите партньори в Европа много ме зарадваха като ми казаха – виж в Брюксел нямаме проблеми с това, защото то е видно, ясно, разбираемо и тези, които го говорят са гузни.
 
Гузни, защото знаят какво правят. Продължаваме да работим, ако ГЕРБ е на власт по интерконекторните връзки и диверсификацията на газа. Българският газ, който ще бъде добиван в Черно море, в Хан Аспарух, Терес мисля, че само след 3 години ще даде огромно предимство на българската икономика и население. Убеден съм. Горе-долу важните послания ги разбрахте. 10% плосък данък, 7 ни връща ДДС, работа, работа, работа. Това е, което ние можем да обещаем. Всички, които искат и вярват, че могат другите да им осигурят стотици хиляди работни места в тази криза, където в Испания мина 50%, не искам да говоря за другите. В толкова държави в Европа. Франция – рекордно нисък рейтинг на президента. Рекордно нисък, нищо не му сработи от социалните икономически програми.
 
В тези условия, който мисли, че някой би му вдигнал с 40% без да фалира след година и половина държавата пенсиите или заплатите нека да гласува за друг, нека да управляват те. Но искам само да ги предупредите, че ако направят това нещо единственият начин да се балансира бюджетът е с повече усвояемост от европейските фондове, което правим и ни дават за пример. Ако вземат заем ще вдигнат до година, година и половина потреблението, ще ги изхарчат, ще ни виснат след това като задължения и ще потопят държавата. И тогава българите и да се помолят, тези които са гласували за онези партии да направим нещо – няма да можем. С огромни мъки успяхме да държим финансово стабилна държавата тези 4 години. Виждате растежът в Европа – 0,6 – 0,7. Нула. Каквото и да сложиш след нулата все е малко. При този растеж от къде ще идват високи доходи? Да, всичките мои колеги казват трябва да обещаем и ние нещо.
 
 Не мога да го обещая. Знам, че ще работим от сутрин до вечер, ще продължат проектите, ще имаме финансова стабилност, ще строим повече отколкото 20 години са построили преди нас, ниски данъци и всяка пара, която идва допълнително ще отива тя тогава за пенсии. Привличане на инвестиции, убеден съм, че когато направим всичко това след 2-3 години България ще е друга и различна. Ние ще следваме това, което правят колегите в Германия. Колкото изкарваме – толкова харчим. Ако искат хората. Всеки народ може да си поръча и илюзия, всеки народ властта е в него, може да посочи кой иска да го управлява. Ние имаме воля, имаме и политическа отговорност. Носил съм я и като главен секретар, и като кмет, и като сега..
 
Много е трудно, плаща се със здраве. Но ще го правя пак. Всеки, който иска друго на изборите гласува с друга бюлетина. На вас ви желая успех, на вас също. Още веднъж не знам дали успях да внуша оптимизъм, но по ми се искаше да внуша реализъм във всички нас. Това е силата на нашата партия – реализъм, строителство.
 
ВИДЕО :
http://youtu.be/rZWbIpjCaTI
Print Friendly
FacebookСподели