Боевски е трябвало да бъде заключен в София

България е логистичен център на мулета, категорични са антимафиотите Десислава Георгиева Олимпийският шампион Гълъбин Боевски бе арестуван в понеделник в Сао Пауло, Бразилия, с 9 килограма кокаин в багажа. Щангистът...
| Източник: Vsekiden.com

България е логистичен център на мулета, категорични са антимафиотите

Десислава Георгиева

Олимпийският шампион Гълъбин Боевски бе арестуван в понеделник в Сао Пауло, Бразилия, с 9 килограма кокаин в багажа. Щангистът бе заключен на летището в присъствието на дъщеря си Сара, която придружаваше за тенис турнир. “Операцията бе съвместна между българските и бразилските власти, съвместно с ДЕА”, разказаха пред “Всеки ден” родни антимафиоти. Боевски е трябвало да бъде арестуван обаче в София.

“Полетът от Сао Паоло бе с прикачване в Западна Европа. Получихме информация, че при прикачването дрогата ще бъде доставена на трето лице, затова уведомихме колегите от Бразилия и се пристъпи към арест”, обясниха още разследващите. Боевски е трябвало да бъде заключен на родна земя, за да се пощади невръстната му дъщеричка, която стана неволен свидетел на ареста и се наложи да пътува сама до София.

Ако Боевски бъде признат за виновен, го грози затвор до 15 години. В сравнение с бразилските обаче, родните зандани са петзвезден хотел. “Няма по-страшно нещо от това да попаднеш в затвор в Южна Америка, а за жалост наровете там търкан стотици българи. Само за 2010 осъдените са 20 души”, обясниха родните специалисти.

„Закопчаните“ мулета трябва да оцеляват при нечовешки условия и най-често молят близките си в България да им изпратят дрехи или матрак в затвора. “Ако нямаш пари там, си никой. Спиш на двора, директно на камъните”, обясниха още антимафиоти, пожелали анонимност. Един от най-тъжните случаи, които помнят, е от началото на 2011 година. “19-годишно момиче бе арестувано в Аржентина и я осъдиха. Пратката отново бе контролирана от нашите спецслужби и тези в Аржентина. Девойката вече е с присъда и ще лежи 12 години, които обаче може и да не доживее”, категорични са експертите.

На територията на нашата страна за 2010 година са арестувани 220 мулета, което е почти два пъти повече в сравнение с 2009. Последната голяма разбита структура за внос и износ на кокаин и хероин е тази на 48-годишния Стоян Тимев от Кричим. Той е задържан през лятото на 2010 година, като след ареста му куриерите под него поемат структурата. Те работят за нигерийски босове, които са базирани в Холандия. През януари 2011 година, половин година след ареста на Тимев, антимафиотите задържат и двама от основните му куриери(мулета). Кико и Дияна са задържани на Централна автогара с 5.5 килограма хероин. Двамата пътували от Истанбул.

Сумата, която взимат мулетата за един курс, е между 1000 -1500 евро и правят не повече от два курса на месец. „България е логистичен център на мулета, а нигерийски босове в Холандия им дърпат конците“, категорични са антимафиотите. Кокаинът идва от Южна Америка и крайната му дестинация е Западна Европа, при хероина пътят е друг – от Турция за Италия или Холандия.

Print Friendly
FacebookСподели