Бисер Троянов: За местните избори не се предвижда изборен безлихвен депозит за партиите

| Източник: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“

Говорителят на Централата избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Троянов, от днес започва приемът на документи на партии за участие в изборите за местна власт. С какво трябва да се съобразят партийните централи и има ли някакви рискове за грешки?

Бисер Троянов: Регламентирали сме ясно необходимите документи със свое решение, с което партиите трябва да се съобразят и да представят цялата документация. Част от нея е свързана със събирането на необходимите документи от Софийски градски съд. Другата част са чисти партийни документи, включително и подписката, която трябва да бъде събрана за участие в местните избори. Нужни са не по-малко от 7000 подписа, които всяка партия трябва да представи. За тези избори не се предвижда изборен безлихвен депозит, но партиите, които ще участват в президентските избори, ще трябва да внасят 10 000 лева по сметка на БНБ.

От днес започва приемът само на партии, които ще се регистрират за местните избори. А по-късно ще бъде определен и срокът за регистрация за президентските избори.

Фокус: Предполагам, че ще препоръчате на партиите да внесат повече подписи, ако някои от 7000 се окажат недействителни?

Бисер Троянов: Колко подписа ще внесе една партия, си е нейна преценка. В закона се изисква не по-малко от 7000. Обикновено се представят малко повече с цел да не би да са се записали непълнолетни лица, лица, без избирателни права, лица, които не са български граждани или пък един избирател е подкрепил няколко подписки.

Фокус: Какви са новите изисквания към партиите при подаването на документите им за участие на тези местни избори според Изборния кодекс?

Бисер Троянов: Вече има нов Изборен кодекс. Едната новост е представянето на заведен от Софийски градски съд препис на устава на партията. До този момент не е имало подобно изискване. Изискваше се партиите да представят само удостоверение за актуално правно състояние. Новият закон предвижда освен това удостоверение от Софийски градски съд и заверен препис от устава. Останалата част от документите са входни с предишни избори.

Фокус: Колко време ще отнеме разглеждането на документите за вписване на партиите за участие в изборите?

Бисер Троянов: По начало стига партията да представи всички необходими документи по закона и по решенията на ЦИК, вписването в регистъра става незабавно с представянето на документите. ЦИК е предвидила дежурства по график и партиите ще могат от към входа от към Ларгото на Народното събрание на площад „Александър I” да си подадат своите документи. Ако има нередовност и пропуски в тяхната документация, ще им бъде представен тридневен срок за тяхното отстраняване. Крайният срок за подаване на документи е 8 август. Дотогава трябва да бъдат изправени всички нередовности по тяхната документация. В случай, че партията представи по-малко от 7000 подписа, ще им бъдат дадени указания да предоставят допълнителен списък с избиратели, но тя не може да бъде също представена по-късно от крайния срок – 8 август.

Фокус: Има ли някакво значение за изборния процес коя партия първа ще подаде документи за участие?

Бисер Троянов: Няма значение. Всяка партия, която е готова, може да си подаде документи за участие за регистрация в местните избори. Номерът на бюлетината, която партията ще вземе, ще се определя по-късно с жребий, след като всички партии се регистрират. От гледна точка на ЦИК, няма значение, но може да има значение за самата партия.

Фокус: Всичко на хартиен носител ли трябва да бъде като документи?

Бисер Троянов: Да, всичко е хартия, защото не се допуска електронно подаване на документи. Дори и подписките не могат да бъдат в електронен формат, тъй като се изисква собственоръчен подпис на избирателя, а той не може да се подпише в електронен формат. Такива възможности са напълно изключени от закона и то с право, защото не може да се гарантира, че този списък действително е подкрепен от 7000 избиратели.

Фокус: Колко души от ЦИК ще приемат документите на партиите?

Бисер Троянов: Обикновено винаги са по двама дежурни – до обед и следобед.

Галина ДИМОВА

Print Friendly
FacebookСподели