Без църковна музика на открито остана Поморие в деня на национален траур

| Източник: nessebar-news.com

Без песни на открито мина  първият конкурсен ден от Международния фестивал на православната музика в Поморие. Така организаторите решиха да отдадат своята почит в деня на национален траур по повод нелепата смърт на 8 души, убити в автобус по линията София- Бургас. Според сценария участниците трябваше да се изявяват на открита сцена в центъра на морския град.

След официалното обявяване на национален траур, инициаторите на фестивала от община Поморие и Сливенската митрополия прецениха, че църковната музика трябва да звучи само в храма, където гражданите и гостите на града ще могат да отправят своите молитви за мир на душите на загиналите и за изцеление на пострадалите. Освен замлъкналата сцена, че Поморие скърби днес показваха и свалените наполовина знамена в целия град.

 Късно снощи беше дадено началото на VIII Международен фестивал на православната музика „Св. Богородица- Достойно есть”. Заради неотложни ангажименти към Светия синод, Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий не успя да пристигне в Поморие и да поведе литийното шествие, което по традиция бележи началото на надпяването. Неговото място беше заето от протосингела на Сливенска епархия архимандрит Калист.

 В поздравителното си слово кметът на града и изпълнителен директор на фестивала- инж. Петър Златанов благодари на участниците, че отново са намерили сили и желание да бъдат в Поморие, въпреки тежката икономическа ситуация. Пожела с музиката, която правят, да достигнат до душите на слушателите и да им вдъхнат „благодарност в смирението и смиреност в благодарността”.

 Музиката, която звучи в православния свят в най-важните моменти от човешкия живот, ще бъде гост на Поморие от 15 до 19 юни. Над 1100 хористи от 7 държави за осми път си дават среща край морето в своята мисия да показват красотата на църковните песнопения.

Print Friendly
FacebookСподели