Безпрецедентни наводнения в Русия

  Агенция „Фокус“   Жителите в Далечния изток на Русия се борят с безпрецедентни за последния век наводнения, а руските власти евакуираха над 23 хиляди души от региона. Заради проливните...
| Източник:

 

Агенция „Фокус“
 
Жителите в Далечния изток на Русия се борят с безпрецедентни за последния век наводнения, а руските власти евакуираха над 23 хиляди души от региона. Заради проливните дъждове река Амур и нейният приток Зея излязоха от коритата си.
От наводненията пострадаха хиляди къщи и хектари с насаждения в Амурска област, Хабаровски и Приморски край, както и в Еврейската автономна област. Във вторник извънредно положение бе обявено и в Магадан.

Военни лекари от Москва и Санкт Петербург са изпратени в наводнените райони на руския Далечен изток
Лекари от военните медицински учреждения на Министерство на отбраната на Русия от Москва и Санкт Петербург ще се притекат на помощ на колегите си в болниците в пострадалия от наводнения Далечен изток, предаде РИА Новости. От пресслужбата на министерството посочват, че в зоната на наводненията са изпратени над 30 лекари. Водещи специалисти ще помагат на колегите си в Приморски и Хабаровски край, в Амурска област.
Всички медицински заведение в руския Източен военен окръг имат готовност да приемат всички нуждаещи се от медицинска помощ.

Далечният изток на Русия се бори с безпрецедентни наводнения
Жителите в Далечния изток на Русия продължават да се борят с безпрецедентните наводнения в региона, а властите вече евакуираха над 23 хиляди души и се опитват да предотвратят избухването на епидемии, предаде АФП.
Заради проливните дъждове, които продължават от края на юли, река Амур и един от нейните притоци Зея излязоха от коритото си, достигайки рекордни нива, невиждани от 19 век насам.
От наводненията са пострадали хиляди къщи и хектари с насаждения в областите Амур, Хабаровск и Приморие, както и в Еврейската автономна област.
Днес бе обявено извънредно положение и в Магадан.
До момента са евакуирани 23 313 души.

Повече от 230 къщи са наводнени в руския град Хабаровск
Наводненията в руския град Хабаровск придобиват големи мащаби. Близо 230 домове бяха наводнени. Насипите, които бяха издигнати, за да задържат река Амур при ниво на водата не повече от 7,5 метра, трябва да бъдат доизградени до 8,2 метра, за да предотвратят наводняването на града, предаде РИА Новости.
Според прогнозите на хидролозите, река Амур трябва да достигне максималното си ниво край Хабаровск в периода 24-28 август, като водите и ще достигнат ниво от 730-780 сантиметра.

Наводнението в Далечния Изток на Русия е засегнало електроразпределителната мрежа в региона
Над 7000 електрически стълба се намират в зоната на наводнението в руския Далечен Изток, наводнени са редица подстанции, съобщава министъра на енергетиката Александър Новак, цитиран от РИА Новости. По думите му, общо 7281 стълба по 251 електропровода са във водата, както и четири подстанции с напрежение 35 и 110 киловолта. Министърът поясни, че високоволтовите електропроводи работят нормално

„Гласът на Америка”: Тежки наводнения опустошават Далечния изток на Русия
Най-тежките наводнения за повече от век опустошават Далечния изток на Русия, поради които хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в района на река Амур, която бележи границата със Североизточен Китай, предаде радио “Гласът на Америка”.
Руските власти обявиха,че 17 000 души са били евакуирани до събота и предупредиха, че в близките дни броят им може да скочи до 100 000.
По данни на китайската агенция Синхуа в резултат на наводненията са загинали 11 души и са принудили други 140 000 да напуснат домовете си от другата страна на реката, известна в Китай като Хъйлундзян. Прииждащите води са унищожили повече от 2500 жилищни сгради, довели са до прекъсване в движението на железопътния транспорт и са залели най-малко 1.4 милиона хектара селскостопанска земя в Китай.

Print Friendly
FacebookСподели