Безотговорната политика на ЕС и САЩ е главната причина за настоящата ситуация в Украйна

  Партия „Българската левица” е силно обезпокоена от ескалацията на напрежението в Украйна през последните дни. ЕС и САЩ носят огромна отговорност за създалата се ситуация с подкрепата на събитията...
| Източник: Политическа партия „Българската левица”

 

Партия „Българската левица” е силно обезпокоена от ескалацията на напрежението в Украйна през последните дни. ЕС и САЩ носят огромна отговорност за създалата се ситуация с подкрепата на събитията през последните месеци. След разпадането на бившия Съветски съюз ЕС, НАТО и САЩ целенасочено се опитват да отслабят влиянието на Русия и да дестабилизират региона, за да засилят собственото си влияние. Конфликтът в Украйна показва ясно докъде води тази безотговорна геостратигическа борба за ограничаване на влиянието на Русия: До ръба на войната!

 

С политиката си на подкрепа спрямо новото украинско правителство министърът на външните работи на Република България Кристиян Вигенин взема страна в този конфликт без да отбележи, че това правителство се опира и на фашистките сили в Украйна. Това едностранно позициониране противоречи на интересите на България за добросъседски отношения с Русия. С оглед на традиционните си добри контакти с Русия страната ни има шанса да поеме ролята на мост между Западна и Източна Европа и с подобна политика този шанс бива проигран.

 

Партия „Българската левица” остро осъжда нападенията на фашистите и десните екстремисти спрямо членовете и офисите на Комунистическата партия и мирните граждани в Украйна. Настояваме властите да вземат всички необходими мерки тези нападения да бъдат предотвратени и виновните лица да бъдат привлечени към отговорност.

 

Считаме, че е необходимо незабавно да стартира диалог между ЕС, Русия и Украйна на равнопоставена основа. Напълно неуместна е заплахата за международна изолация на Русия. Европейската политика е немислима без принципно нова политика на ЕС по отношение на Източна Европа, в която да участва и Русия. Изход от кризата е възможен единствено чрез преговори между всички демократични политически сили в Украйна без участието на фашисти и десни екстремисти. Всяка проява на агресия или насърчаване на военен конфликт ще доведат до дестабилизиране на целия регион. Демокрацията и запазването на мира са единствения правилен път.

 

Политическа партия „Българската левица”

02.03.2014г.

Print Friendly
FacebookСподели