БДЖ в стачка – гарите опустяха

Диляна Панайотова © БГНЕС Безсрочна ефективна стачка на работещите в БДЖ започна в 8 часа днес. Ако влакът е потеглил преди този час, той ще стигне до следващата жп гара,...
| Източник: News.bg

Диляна Панайотова

бдж© БГНЕС

БДЖ в стачка

Безсрочна ефективна стачка на работещите в БДЖ започна в 8 часа днес. Ако влакът е потеглил преди този час, той ще стигне до следващата жп гара, където ще престои до 16 часа и след това ще продължи по маршрута си.

Противоречие:
Синдикатите – Не пътуват 110 от общо 123 влака
БДЖ – спрени от движение са 59 от общо 130 влака
Още…

Aлтернатива за предвижване ще бъдат редовните автобусни линии в рамките на общината или между отделните селища и области.

До стачката се стигна, след като ръководството на БДЖ обяви намеренията си за съкращаване на над 2 000 души от дружеството и спирането на 150 влака от движение, като част от реформата в железниците.

След вчерашната среща между транспортния министър и синдикатите, проведена в Министерския съвет, отново бе потвърдено, че днес железниците излизат на протест.

 

Ръководството на БДЖ остава на позиция, че стачката е незаконна. Синдикатите обявиха от своя страна, че протестът в железниците е законен.

От рано тази сутрин Централна гара София е празна. Явно, пътниците се съобразиха с обявения протест в железниците и се преориентираха към друг транспорт.

На гарата има 300 синдикалисти, както и служители на БДЖ, които стачкуват, но са на работните си места.

 

Протестът преминава под викове „Оставка“ и „Искаме работа“.

При протестиращите дойде и  изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев. Той бе категоричен, че ръководството на железниците няма да отстъпи пред стачкуващите и ще изпълни докрай планираните мащабни реформи, включващи спирането на между 138 и 150 влака и съкращаването на 2 000 души.

Той съобщи, че се справят списъци на хората, които участват в стачката. Нали трябва да им плащаме заплати, аргументира се шефът на БДЖ. Недев остана недоволен и от поведението на синдикалните лидери, които са се засекли на гарата и които по думите му го подминали като малка гара. Запитан до каква степен ръководството на БДЖ е готово да отстъпи пред исканията на протестиращите, той отговори категорично: До кръглата степен нула.

Недев се оплака от лошата комуникация със синдикатите, за която според него са виновни единствено те. Когато ние говорим, нас изобщо не ни слушат, подчерта той. На виковете на протестиращите „Искаме работа“, той отговори: „За тези, които работят, ще има работа.“

БДЖ шефовете с опит за локаут на стачката
Още…

Недев има и друга идея за реформи в БДЖ. Тя касае заплащането на служителите. Той предлага железничарите да са на надница, а не на твърда заплата и каквото извършат като дейност, това да им се заплаща. Това трябва да се въведе, заяви Недев.

Попитан ще има уволнени стачкуващи работници, той отговори: „Ако в тези 2 000 (обявените за съкращаване работници – бел.ред.) в момента са включени и такива, които стачкуват, очевидно ще има!“.

Дали БДЖ ще заведе иск срещу законността на стачката все още Недев не може да каже категорично. Според него обаче има основания такъв иск да бъде заведен.

На стачката се появи и Димитър Ангелов – диспечер в БДЖ с 30-годишен стаж, който се обяви срещу стачката. Той призова колегите си да се вразумят и да я прекратят. Мъжът влезе и в директен словесен спор с Васил Яначков от синдикат Металици. Диспечерът обаче бе „нападнат“ с викове У-у-у-! и освирквания.

Тази стачка е продиктувана от думичката власт, заяви той и добави – тези хора не знаят какво правят, това е безумие.
Тези хора не знаят какво ги чака после, никой няма да спечели от тази стачка. Това е истината. Участвал съм в стачки, но за мен тази е фалшива, коментира Ангелов. Той допълни, че днешният протест не е поискан от работниците, а от синдикатите. Аз съм против стачката, категоричен, бе диспечерът поиска промяна на синдикатите, които по думите му сега обслужват нечии интереси.

Не на такова мнение бе Радослав Данов, който е ръководител движение в БДЖ. От работното си място на централна гара в София той подкрепи колегите си. Стачката е законна, заяви Данов, но изказа притеснение, че може да бъде санкциониран за това, че се е включил в протеста.

На Централна гара дойде и председателят на федерация „Металици“ към КНСБ Васил Яначков, който припомняме, беше сред организаторите на протестите за „Кремиковци“.

Ние защитаваме обикновените работници, заяви той. Яначков бе категоричен, че с преговори не може да се стигне до компромисно решение и припомни, че такива са били поискани още през октомври.

Според него престъпна небрежност на не едно правителство е довела железниците до това тежко състояние. По думите му грешката на настоящите управляващи е, че инициират правенето на реформи, съкращаващи хора.

Протестът на железничарите бе подкрепен и от пивоварите, както и здравните работници. Последните обявиха, че ще подкрепят железничарите, като линейките ще пускат сирени в цялата страна, когато минат покрай гара.

Планираната стачка е безсрочна, но паралелно с нея ще текат и преговорите за спасяването на холдинга.

Print Friendly
FacebookСподели