Бареков: Турция ни обеща свободен достъп до азербайджанския, руския и катарския газ

| Източник:

 

Евродепутатът защити енергийната ефективност на Европа и България на форум в Анкара

 

 

Николай Бареков защити енергийната ефективност на Европа и България пред депутатите от турския парламент и парламентарните делегации на Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Косово и Сърбия на големия интерпарламентарен енергиен форум в Анкара с участието на парламентаристи от ЕП. Бареков бе в делегация заедно с председателя на енергийната комисия в ЕП Йежи Бузек и бе единственият евродепутат, удостоен с честта да произнесе полoвинчасова реч на английски, която засегна всички аспекти, свързани с повишаването на енергийната независимост и ефективност на Балканите и Европа. За речта си той бе специално поздравен и от председателя на турския парламент.

 

Делегацията имаше специална среща с ключовия турски министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз. На тази среща министърът потвърди пред Бареков новината, че проектът „Турски поток“ е договорен на политическо ниво. Остава решението на Турция дали да влезе в него с акционерно участие или да предостави единствено транзитни коридори за руския газ. Той подчерта, че проектът „Турски поток“ не е първостепенен за Турция, защото на първо място е проектът, в който страната има акционерно участие /второ по големина/ – ТАНАП.

 

Парламентарните делегации от Западните Балкани изразиха в двустранни разговори с Бареков разочарованието си от пропадането на проекта „Южен поток“, който ще лиши Сърбия, Македония и Косово от достъп до руски газ през България. Те попитаха защо предишното българско правителство и българските политици като цяло са се поддали на европейския натиск и са замразили проекта. Бареков подчерта пред колегите си, че членството в ЕС дава много предимства, но и много често едно правителство, когато е подложено на натиск, не успява да защити докрай националните си интереси.

 

Пред Николай Бареков и парламентарната делегация на ЕП министър Танер Йълдъз каза, че България е стратегически партньор на Турция и тя ще й осигури чрез интерконекторна връзка по своите газови коридори напълно свободен достъп на България до азербайджанския, иранския, катарския и руския газ, когато пристигнат до Република Турция.

 

Print Friendly
FacebookСподели