Баку с интерес към газовата ни мрежа и хранилището в Чирен

  България иска да увеличи договорените сега за 2019 г. азерски доставки на 3 млрд. куб. м   Пламен Орещарски е на посещение в Баку от сряда Азербайджан има интерес...
| Източник: mediapool.bg

 

България иска да увеличи договорените сега за 2019 г. азерски доставки на 3 млрд. куб. м
 

Пламен Орещарски е на посещение в Баку от сряда

Азербайджан има интерес към участие в разширяването на българската газопреносна мрежа и кам проекта за разширяване на газохранилището в Чирен, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в четвъртък. Той е част от делегацията на премиера Пламен Орешарски, който е на двудневно посещение в Баку. Там са и министрите на финансите Петър Чобанов, на земеделието Димитър Греков, на транспорта Данаил Папазов и на околната среда Искра Михайлова, както и представители на четири работодателски организации.

 

Намеренията на Баку в газовата сфера у нас ще се реализират чрез азерската държавна петролно-газова газова компания СОКАР (SOKAR) и български партньор, стана ясно от думите на Стойнев, който не уточни кой ще е участникът от наша страна. Собственик на преносната газова мрежа у нас, както и на газохранилището в „Чирен“ е държавната „Булгартрансгаз“. Планът за разширяването на възможностите за складиране на синьо гориво е отдавнашен като сегашните намерения на правителството са той да получи еврофинансиране от програмата „Свързана Европа“.

 

От думите на министъра стана ясно, че по-скоро интересът на СОКАР е към строеж на газоразпределителната мрежа, за да може да се газифицират домакинствата и промишлеността. В момента у нас битовата газификация е едва 3 процента.

 

Стойнев обяви още, че България се надява през 2019 г. доставките на азерски газ да достигнат 3 млрд. куб. м.

 

През септември миналата година общественият газов доставчик „Булгаргаз“ подписа с консорциума „Шах Дениз ІІ“, който разработва едноименното газово находище в Каспийско море, договор за доставка на 1 млрд. куб. м суровина за България именно от 2019 г., когато се планира да започне експлоатацията на сондажите. Доставките у нас трябва да дойдат през изграждащия се през Турция и Италия до Гърция Трансадриатически газопровод ТАП и строящата се в момента междусистемна връзка на газовите мрежи на България и Гърция.

 

Интересът на Азербайджан към България е огромен, ние се явяваме техен стратегически партньор на Балканите, каза пред журналисти Стойнев.

 

В четвъртък Орешарски се е срещнал с президента на Азербайджан Илхам Алиев, който е заявил интереса на страната му повече български фирми да се включат в изграждането на азерски инфраструктурни обекти, каза Стойнев.

 

Тези въпроси ще бъдат обсъждани при предстоящото посещение на Илхам Алиев през юни в София каза Стойнев и добави, че тогава се очаква да има заседание и на съвместна икономическа комисия на двете страни.

 

По-късно през деня Орешарски ще се срещне и с азерския премиер Артур Расизаде и с председателя на парламента Октай Асадов.

 

В Баку ще бъдат подписани и двустранни споразумения, съобщиха от правителствената пресслужба. Финансовите министерства на България и на Азербайджан ще обменят идеи за социални инвестиционни проекти, за изграждането на ефективни системи за контрол и следене на приходите в двете страни, обясни министърът на финансите Петър Чобанов.

 

„Между двете страни функционира споразумение за сътрудничество по митническите въпроси, за избягване на двойното данъчно облагане. В момента се дискутира възможността да се подпише и споразумение за взаимно насърчаване на инвестициите”, допълва той.

 

Искра Михайлова пък ще представи българския опит за управление на отпадъците и да почерпи такъв от Азербайджан. Друга обща екотема е биоразнообразието и екоминистърът ще се запознае с управлението на четирите азерски национални паркове.

Print Friendly
FacebookСподели