Байко Байков: Ще се регистрира спад в рамките на до 10% на броя на туристите и оборота, който те реализират

| Източник: Агенция "Фокус"

Агенция „Фокус“

Байко Байков: Ще се регистрира спад в рамките на до 10% на броя на туристите и оборота, който те реализират Снимка: Информационна агенция „Фокус“

Байко Байков – председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) пред Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Байков, как оценявате туристическия летен сезон тази година в България?
Байко Байков: Сезонът е доста противоречив. Натоварен е с много предпоставки за по-слаб туристически поток от няколко страни. На първо място от Русия, от Украйна, но също и по отношение на българските туристи. В този смисъл сезонът е натоварен с много неизвестности, които се компенсират с промоции. В крайна сметка ще се регистрира един спад в рамките на до 10% по отношение на броя туристи, а и на оборота, който се реализира от тях.
Фокус: Според вас държавата помага ли достатъчно за развитието на туристическия сектор?
Байко Байков: Изпитваме сериозна криза в държавното управление на туризма. Това се изразява в няколко посоки. Първата е абсолютния отказ на държавната администрация в лицето на зам.- министъра в ресор „Туризъм” да изпълнява Закона за туризма, както и по отношение приемането на нови наредби, които регулират отделни сегменти в туристическия бизнес. Ако не ме лъже паметта това са 14 на брой наредби, които трябваше да бъдат приети преди повече от година – една част от тях, а останалите преди девет месеца. В този смисъл това е много голяма проява на неглижиране на туристическия бизнес. На второ място е абсолютната непрозрачност, при която се взимат решенията относно националния маркетинг и реклама. Никой не е наясно какво е прието като бюджет за национална реклама реално за тази година. Няма абсолютно никакъв отчет затова какво е изпълнено, като реклама в какви формати, на кои пазари, какво е рекламирано, какъв туристически продукт. В резултат на това голяма част от колегите в бранша за разочаровани. На трето място основен въпрос, който се неглижира е отказа на държавата, като цяло да администрира нелегалния бизнес, който според нас и поради неприетите наредби непрекъснато се разширява във всички сегменти на туристическия бизнес.
Фокус: Какво най-напред трябва да направи изпълнителната власт, за да осигури по-добра бизнес среда на туризма?
Байко Байков: Трябва да се приемат наредбите, които регулират отношенията в тези сегменти, за да имат възможност контролните органи да изпълнят своята функция.
Фокус: С какви предложения ще посрещнете новото българско правителство?
Байко Байков: Първото, което трябва да се направи е да се създаде Министерство на туризма, за да има устойчивост в туристическата политика от една страна, а от друга страна, за да има съответната представителност на един такъв сериозен бизнес. Там трябва да се взимат решения, които се отнасят до много различни гледни точки, които имат отношение към туристическия бизнес. Те пресичат интересите на най-различни общности. Така или иначе тези интереси трябва да намерят много концентриран израз , както в нормативен смисъл, така и в кооперативен план по отношение разрешаването. Единствено министерство е способно в този смисъл да управлява един такъв процес.
Фокус: В разгара на туристическия месец август как ще коментирате непочистените морски плажове и влияе ли това върху чуждестранния туристически поток по българското Черноморие?
Байко Байков: Оказва влияние разбира се. Туристите очакват да попаднат в среда, която е уредена, където всичко е подредено, където има чисти плажове, чиста вода, чисти тротоари, където се паркира, както трябва, така както е в страните, с които се конкурираме.
Фокус: Има ли оплаквания от чуждестранните туристи за условията, които предлага туризма ни по плажовете?
Байко Байков: Ако отворите туристически форуми, който използват туристите от Германия, от Русия и прочетете написаното, ще разберете в какви посоки всъщност трябва да се работи.
Фокус: А къде предпочита да прекарва летния си отпуск българинът – в България или в чужбина?
Байко Байков: Като че ли устойчиво се пренасочи към направления извън нашата страна. Говоря за туристическата лятна ваканция. Най-посещаваното място е Гърция, следвано от Турция. Тази година българските туристи преоткриха част от плажовете на Италия и Испания. Общинските и държавни администрации наистина трябва да положат доста усилия, за да върнат туристите в България, защото българският турист харесва нашето Черноморие. Всеки би трябвало и би се чувствал комфортно да почива в една страна, където всичко е подредено.
Фокус: По гръцките плажове не се заплаща цена за шезлонг и чадър, докато у нас тази услуга е платена, това оказва ли влияние върху българските туристи при избор на летен туризъм?
Байко Байков: Въпросът всъщност подсказа какво трябва да се направи.
Фокус: Какъв е имиджът на България като туристическа дестинация в момента?
Байко Байков: За съжаление, ние сме нискобюджетна дестинация и много трудно ще се отърсим от този епитет. Това означава, че ние ще предлагаме услуги, които са на по-висока стойност от това, което ни се плаща.
Фокус: Какви съвети бихте отправили към българските туристи?
Байко Байков: Искам, да пожелая на българите едно хубаво лято, дотолкова доколкото е останало до средата на месец септември. Нека да почиват на море, на планина, нека да избират сертифицираните туроператори и туристически агенции, за да са сигурни в качеството на този продукт. Аз бих добавил – членовете на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции.
Ива САПУНДЖИЕВА

Print Friendly
FacebookСподели