Байко Байков: Очаква се спад на руските туристи в Европа с 50 %

Радио „Фокус“ Снимка: Информационна агенция „Фокус“     Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. Водещ:...
| Източник: Агенция "Фокус"

Радио „Фокус“

Байко Байков: Очаква се спад на руските туристи в Европа с 50 %Снимка: Информационна агенция „Фокус“

 

 

Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции, в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Водещ: Част от представителите на туристическия бранш поискаха компенсации от Брюксел заради санкциите срещу Русия и очаквания слаб летен сезон. Пред провал ли е лято 2015 – темата ще коментираме с Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Г-н Байков, какви компенсации могат да очакват от Брюксел представителите на туристическия бранш?
Байко Байков: Не мога да прогнозирам какви компенсации, но положението наистина е сериозно. Аз в момента съм в Москва на туристическото изложение, и имам преки впечатления от разговорите ми с колегите от Русия. Действително е много сериозно положението и сезонът ще бъде труден.
Водещ: Наистина отвсякъде се чуват мнения, че предстоящият сезон едва ли не ще бъде провален. Има ли обаче вече конкретни прогнози за това, какъв ще бъде спадът на туристите?
Байко Байков: Има много прогнози. Като цяло прогнозата за изходящия туризъм от Русия е за спад към страните от ЕС с приблизително 50 %.
Водещ: Тук идва въпросът в такъв случай България има ли алтернатива на руските туристи?
Байко Байков: Разбира се, че има алтернатива. Тя е свързана на първо място с балканските държави и на второ място с европейските партньори. Това обаче вече е свързано със сериозна организация, мобилизация и финансиране на съответна стимулираща кампания, маркетингова кампания, за да се стигне до този ефект.
Водещ: Тази организация, за която говорите, може ли да бъде направена в настоящите месеци, за да може да бъде спасен сезонът?
Байко Байков: По принцип е трудно в толкова кратки срокове да се направи, но не е невъзможно.
Водещ: Да се надяваме, че ще бъдат предприети необходимите действия. Как България може да бъде достоен конкурент на съседките ни Гърция и Турция? В последните години много българи избират да почиват именно там.
Байко Байков: Аз не бих казал, че ние можем да бъдем конкурент. Просто това са туристически пазари, които са много напред, които имат вече доста сериозна традиция в предлагането, в стимулирането на своя туристически бизнес именно в подобни ситуации. Турция предприе много сериозни мерки, но нека не забравяме, че все пак, че тя е извън ЕС и въздейства по различен начин. Много са факторите, които влияят върху този очакван спад. Те са на първо място икономическата ситуация, политическата ситуация, свързана със санкциите, които България като член на ЕС налага. Друга причина са фалитите на руските туроператори, една част от които оперираха на българския пазар. В този смисъл факторите наистина са много. Нека не забравяме, че освен от руския пазар ние очакваме сериозен спад и от украинския. Тоест от два ключови пазара няма да имаме този поток от туристи, който традиционно сме имали. В този смисъл съвсем очаквана е и нагласата, че след като има компенсация за определени браншове, които са ощетени в резултат на санкциите, и туристическият бранш, особено в страни като България и прибалтийските републики, които са много силно зависими от туристическия поток от Русия, трябва да се компенсира. Тук не става дума може би за някаква пряка компенсация, звучи твърде несериозно с оглед на икономическата ситуация въобще, но подобна компенсация може да бъде обвързана с маркетингова кампания към други пазари, която да съдейства действително за компенсиране на този ефект.
Водещ: Казвате очаква се голям спад на туристите от Русия и Украйна, но очаква ли се през това лято да има по-голяма посещаемост от туристи от страни, които досега не са проявявали такъв интерес към страната ни?
Байко Байков: Знаете ли, през последните години туризмът като бизнес в България беше неглижаран от държавната администрация, особено през последната година и половина. В този смисъл акумулиращият ефект от подобна политика няма как да не даде резултат. Единствено много сериозни бързи мерки могат да променят тази ситуация. Не съм наясно доколко ресурсът, с който разполага администрацията ни, може да бъде буквално в рамките на седмици ангажиран за подобни действия. За съжаление туристическият бранш е изключително динамичен. В този смисъл всеки ден е решаващ, за да има сериозно въздействие върху сезона.
Водещ: Как Българското Черноморие отново може да стане предпочитана дестинация и от българите? В последните години като че ли се наблюдава отлив от родните ни курорти.
Байко Байков: Всеки един от курортите има определена специализация и е много трудно да бъдат поставени под един знак. Слънчев бряг се развива по съвсем различен начин, Албена и Златни пясъци – по съвсем друг. В този смисъл всеки от курортите си има и своята клиентела и в България. Като цяло като че ли голяма част от българите за типичната семейна ваканция лятото на море избират съседни държави, защото една част от това, което те търсят, не могат да намерят в България. Това е на първо място чиста и спокойна среда за почивка за семейства с деца. На второ място не трябва да забравяме, че особено Северното крайбрежие на Гърция, имам предвид Егейското крайбрежие, е изключително достъпно като транспортна достъпност от Южна България и от основните градове София и Пловдив. В този смисъл това е разбираемо, особено за т.нар. дълъг уикенд. До голяма степен през миналата година повлияха и климатичните условия, това също е от значение. Така че българите, а и не само българите – всички ценят условията за почивка, така че при една балансирана оферта, защото съотношението цена-качество е от изключително значение при избор на почивка, българите ще направят разумно своя избор. Голяма част от хотелите по нашето Черноморие наистина са прекрасни. Остава да се работи сериозно и върху условията за почивка на плажната ивица в самите зони на плажа, както и по отношение чистота на морската вода. Това са много важни фактори при избор на почивка.
Водещ: А за българите може би и цената, както Вие казахте, и съотношението цена-качество най-вече.
Байко Байков: Не само за българите, за всички туристи това е от изключително значение. В момента дори наблюдаваме хотелите в Гърция какви невероятни отстъпки предлагат на руския пазар – от над 30-40 %.
Водещ: Може ли този отлив на туристи от руския и украинския пазар да доведе до фалити в бранша през това лято?
Байко Байков: Не бих се ангажирал с подобна оценка. Като цяло всяка лоша година натрупва ефект, така че това, което се случва на пазара на изходящия туризъм на Русия, е показателно.
Водещ: Казахте, че в момента сте в Москва, където ще посетите туристическо изложение.
Байко Байков: Да, това всъщност е най-голямото туристическо изложение – МITT. Вече е третият ден на изложението.
Водещ: България всъщност как се представя на това изложение и какви са Вашите наблюдения – кой най-вече проявява интерес към нашата страна?
Байко Байков: Традиционни са туристическите продукти, които се предлагат от българските оператори и хотелиери в туристическата зала в Москва и конкретно на изложението. Това са различни програми за детски отдих, за социален туризъм, за класическа ваканция, която като че ли продължава да има своите привърженици тук. България се харесва на руснаците. Нека не забравяме, че Русия също налага санкции по отношение и на България в сферата на туризма. По отношение на пътуванията на държавната администрация има сериозни рестрикции и по отношение на субсидираните пътувания също. В този смисъл и моите впечатления, и впечатленията на колегите ми са противоречиви. Някои от колегите споделят доста сериозни негативни оценки, други – не толкова. Още е рано да се направи конкретна оценка. Нека не забравяме, че руският пазар е от т.нар. last minute пазари, които реагират много чувствително в последния месец, особено на ценови стимули. В този смисъл оценката е за спад, но неговият резерв все още е неясен.
Симона Медарова

Print Friendly
FacebookСподели