Ат.Зафиров:Не отговаря на истината твърдението, че има само констатации, а няма санкции

Народните представители от ГЕРБ – Бургас и общинската администрация да спрат да се оправдават с министерството, а да поемат вината и накажат виновните за спрените пари по ОП“Регионално развитие“! Не...
| Източник:

Народните представители от ГЕРБ – Бургас и общинската администрация да спрат да се оправдават с министерството, а да поемат вината и накажат виновните за спрените пари по ОП“Регионално развитие“!

Не отговаря на истината твърдението, че има само констатации, а няма санкции. В периода 7 – 11 април т.г. Европейската комисия е извършила рутинен одит на проекти, финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие“/ОПРР/. На база предварителни констатации от тази проверка временно са прекъснати  плащанията по приоритетни оси 1- „Интегрирано и устойчиво градско развитие“ и 3- „Устойчиво развитие на туризма“. Става дума за междинни заявления за плащане подадени към ЕК на 3 април и 27 май 2014г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност 90 млн. евро. В полученото от ГД „Регионално и градско развитие“ писмо са обобщени констатираните нарушенията свързани с проведените обществени поръчки от бенефициентите, като основната посочена е община Бургас и проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“ с бенефициент община Бургас.

 Вярно е твърдението на администрацията за аналогичен случай през 2011.  След извършен одит през 2010 г., от страна на ОСЕС са установени нарушения. В тази връзка през февруари 2011 г. е получено писмо от страна на комисар Йоханес Хаан за възможно спиране на средствата по ОПРР. Това писмо е дало възможност в аванс да се предприемат мерки за подобряване на процедурите и контролите. Направена е повторна проверка на всички процедури по обществени поръчки по проектите със сертифицирани разходи през 2010. Наложена е 5% плоска финансова корекция в размер на 2,4 млн. лв. и са наложени 23 финансови корекции на бенефициенти по програмата на стойност близо 600 хил. лв. В продължение на 9 месеца не са подавани сертификати и чак след извършените проверки, наложени корекции и подобрения в системите, е поискано плащане. Добре е, че от ГЕРБ признават за спрени средства и наложени корекции при тяхното управление, лошото е, че поредните нарушения при прилагането на ЗОП от страна на бенефициентите този път водят не само до налагане на финансови корекции, но и до временно прекъсване на плащанията по две приоритетни оси на ОПРР. По приоритетни оси „Регионална и местна достъпност“, „Местно развитие и сътрудничество“ и „Техническа помощ“, плащанията към бенефициентите продължават.

 Добре е и да се знае, че системите за управление и контрол  по ОПРР са утвърдени през ноември 2009 г. /по времето на управлението на ГЕРБ от тогавашния ръководител на УО на ОПРР и зам.-министър на регионалното развитие г-жа Лиляна Павлова/.За първи път индикация за пропуски в системите за управление и контрол е получена, след извършен одит на операциите и системен одит през 2010г. от страна на ОСЕС. В тази връзка през февруари 2011 г. е получено и цитираното писмо от страна на комисар Йоханес Хан за възможно спиране на средствата по ОПРР. Наложена е 5% плоска финансова корекция в размер на 2 365 625,34 лв.  

Що се отнася до обявените като“дребни“ от страна на общинската администрация пропуски , то те най-обобщено могат да се групират така :

      Неправилно намаляване на сроковете за представяне на оферти /самото обявяване на търга е по-рано от нормативно установеното или заложеното в предварителното обявление/

      Неправилно намаляване на нормативно-установения срок за потенциалните участници да получат тръжната документация.

      Диспропорция при критериите за подбор /неприемливи критерии/.

      Неправилна промяна/модификация на критериите за подбор, чрез уточнение разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС.

      Пропуск за включване в документацията на детайлна методология за оценка, включваща подкритерии.

      Неясно разписана методика за оценка на офертите.

      Неправилно прилагане на методиката за средна цена по време на оценка

Това са достатъчно сериозни пропуски, говорещи за липса на професионализъм или други мотиви в работата на бенефициента. За това трябва да бъде понесена съответната отговорност – политическа и административна.

В заключение бих добавил, че от правителството се предприемат всички мерки и спешни действия, за да се изпълнят препоръките на ГД „Регионално и градско развитие“, за възстановяване на спрените плащания и недопускане на щети за коректните бенефициенти.

Атанас Зафиров – народен представител от ПГ на Коалиция за България

………………………………………………………………………….

Публикуваме и становището на община Бургас:

Кметът Николов: Бургас няма вина за спрените плащания, изрядни сме

 „Няма забавяне по изпълнението на проекта за „Интегриран градски транспорт на Бургас“, нито имаме вина за спрените плащания от ЕК“. Това заяви на пресконференция днес кметът на Бургас Димитър Николов.

Повод за изявлението му стана уведомлението на ЕК до МРР за временно прекъснати плащания по две от приоритетните оси на ОП „Регионално развитие“.

Община Бургас все още не е получила доклад какви пропуски в процедурите е констатирала одитната комисия.  Подробният доклад  не е получен и в МРР.

Според кметът на Бургас, всички процедури по обществени поръчки, които са били стартирани за осъществяването на пилотния за България проект „Интегриран градски транспорт на Бургас“ са абсолютно синхронизирани с българското законодателство и принципите на прозрачност и равнопоставеност. Той припомни, че проектът е бил спечелен през 2008 – ма година и е консултиран с експертите от финансовия инструмент към ЕК – „Джаспърс“. Всички процедури по него са преминали както през предварителен, така и през последващ контрол от Управляващия орган, Агенцията за обществени поръчки и от ангажираните от министерството и общината европейски експерти.

„Проектът е мега голям. Ако други проверявани институции или общини са стартирали по 2 или 3 обществени поръчки, то ние само по него сме обявили 24. Този проект беше нов не само за България, но и за страните от Балканския полуостров и затова се наложи екипната работа между община, държава и европейски експерти. Сигурен съм, че пропуските, които са установили от ЕК са или технически, или произтичат от непълната синхронизация между европейското и българското законодателство“, допълни още кметът на Бургас.

Той заяви още, че се надява, съвместно с МРР да се аргументират и защитят по всеки пункт от констатациите пред ЕК. Николов припомни, че препоръките, направени в писмото на ЕК не са „присъда“, а предполагат последващо обсъждане. От писмото става още ясно, че „ЕК ще направи повторна проверка на обществените поръчки, както и това, че очаква подобряване на контролните механизми за предварителен и последващ контрол и изготвяне на допълнителни указания към бенефициентите“.

Николов изрази безпокойство, че в момента се правят политически опити да се насочат обвиненията изцяло към Бургас, удобно пропускайки се фактът, че проверката е обхванала поръчки и на МВР, УАСГ и община Асеновград.

„Ако установените слабости, които тепърва ще дискутираме с ЕК касаят повече процедури на Бургас, отколкото на останалите проверявани колеги, то е защото стартираните от нас поръчки са много повече“, допълни бургаският кмет. Той допълни, че в изявлението на ЕК и МРР никъде не се посочва Бургас като основен виновник за временното спираме на средства по ОПРР.

Община Бургас очаква подробния доклад и е готова съвместно с министерството да се аргументира по всеки един пункт в него.

Кметът на Бургас благодари на европейските институции за дадената възможност градът да се преобрази осезаемо за няколко години и с това да се повиши качеството на живот на гражданите. Той допълни още, че ако бъдат наложени финансови санкции на държавата и тя ги прехвърли върху общините, крайният ощетен от това ще бъдат гражданите.

 

 

Пресцентър Община Бургас

Print Friendly
FacebookСподели