Арестуват Сидеров за 72 часа, той обявява гладна стачка

Веселина Станчева © БГНЕС Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров официално е задържан за 72 часа. Постоянната му мярка за неотклонение ще бъде разгледана в петък, след като този период изтече....
| Източник: news.bg

Веселина Станчева
волен сидеров, десислав чуколов, сидеров чуколов следствие© БГНЕС

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров официално е задържан за 72 часа. Постоянната му мярка за неотклонение ще бъде разгледана в петък, след като този период изтече.

Искат да ме арестуват на рождената дата на сина ми, ще им се върне, закани се Сидеров
Още…

Междувременно протестиращите в подкрепа на Сидеров питат униформените защо не ги пуснат, за да стигнат до входа на следствието.

Припомняме, днес лидерът на „Атака“ Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов бяха призовани да се явят на разпит в Следствието по случая с нахлуването им в НАТФИЗ.

Волен Сидеров обявява гладна стачка. Той няма да се храни и да приема течности в знак на протест срещу задържането си. Това стана ясно от изявлението на неговия адвокат Явор Нотев пред медиите.

Адвокат Нотев очаква Сидеров да бъде обявен за издирван беглец
Още…

Защитникът обяви, че арестът на Сидеров е противоконституционен, тъй като имало разлика в искането за задържане до Народното събрание и материалите, които днес са видели в Следствието. Според Явор Нотев се касае за чисто обемно несъответствие, което обаче повишава тежестта на обвинението. По думите му задържането му касае случая от 23 октомври. В разширението не влизали действията на депутата от изборната нощ на 25 октомври.

Явор Нотев не конкретизира какво точно е допълнителното като съдържание, което днес са видели, но подчерта, че ще обжалват това несъответствие в съда. Според юриста магистратите могат да се произнесат по жалбата им още преди изтичането на 72-ата часа, но има възможност това да се случи и след гледането на мярката му в петък.

Сидеров ще бъде отведен в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“. В момента той е подготвен при конвоя.

След разпита бе задържан и съпартиецът му Десислав Чуколов.

Пред следствието още сутринта се събраха привърженици на Сидеров. Преди да влезе за разпита лидерът на „Атака“ се спря при подкрепящите го.  Той бе придружен от жена си Деница.

„На този ден преди два месеца се роди синът ми Волен и тези нечестивци са избрали точно тази дата, за да ме вкарат в ареста„, заяви Сидеров пред медиите и подчерта, че ще им се върне.

Националистът предупреди, че ще дойде денят на възмездието и се похвали, че всички атакисти и честни патриоти са с него и Чуколов. По думите му подкрепата към него е срещу диктатурата на Цацаров и на Борисов. Сидеров прогнозира, че скоро тяхната власт ще се разтърси и това ще започне от днес, когато са решили да ги арестуват с колегата му Чуколов.

Двама депутати от „Атака“ се хвърлиха пред буса, който отвежда Сидеров и Чуколов към ареста.

За пореден път той заяви убеждението си, че американският посланик е наредил на главния прокурор и на премиера Борисов да го унищожат. Съвсем скоро ще има геополитически земетръс и премиерът Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров ще паднат от властта, убеден е атакист номер 1.

След като Волен Сидеров влезе в Следствието, за да бъде разпитван, неговите поддръжници изрецитираха няколко рими: „Борбата започва: Волен е герой, Чуколов и той“. Атакистите се заканиха, че ако Сидеров и Чуколов бъдат вкарани в ареста, „ще видите какво значи разгневен атакист“.

Заканата беше изпълнена – депутатите от „Атака“ Иван Димитров и Николай Александров, които също са пред сградата на следствието, се хвърлиха пред буса, с който двамата, вече арестанти, бяха изведени по страничен маршрут.

Пред буса стана меле, тъй като униформените веднага реагираха, за да не се случи инцидент с ранени. Двамата депутати бяха решили да попречат на отвеждането на Сидеров и Чуколов до ареста, поради което се намесиха униформените.

Поддръжниците на „Атака“ се готвят да издигнат палатков лагер пред Следствения арест.

По-късно от държавното обвинение съобщиха, че Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинения на народните представители Сидеров и Чуколов за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров – и за принуда срещу студентка.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов са отказали да подпишат постановленията за привличане на обвиняем, не са давали обяснения и са отказали да подпишат протокола за разпит на обвиняем. И на двамата са връчени постановленията за задържане под стража.

Предстои внасяне на искане за постоянна мярка за задържане под стража пред Софийски градски съд.

Print Friendly
FacebookСподели