Алфа Рисърч: Най-вероятен е парламент от шест партии, но може и да са осем

    Източник: Алфа Рисърч Общо пет партии изглеждат сигурни за мястото си в Народното събрание, но има още три други, които са много близо до това постижение. Това показват...
| Източник: MEDIAPOOL.BG

 

 

Източник: Алфа Рисърч

Общо пет партии изглеждат сигурни за мястото си в Народното събрание, но има още три други, които са много близо до това постижение. Това показват данните на социологическата агенция „Алфа рисърч“, публикувани в сряда. Агенцията коментира, че най-вероятно е в следващото Народно събрание да влязат шест партии, но не изключено те да са седем или осем.

На първо място с голяма преднина е ГЕРБ с 34.1 процента подкрепа. Това означава, че партията има реален шанс за между 98 и 100 депутати в следващия парламент. Далечното второ място е за БСП с 19.1%, което означава между 53 и 55 депутати. Очакванията са трета сила да бъде ДПС с 15.4% или 44-46 народни представители. Абсолютно изравнение са силите на Реформаторския блок и „България без цензура“ – 6% подкрепа (между 16 и 18 депутата).

Най-голямата интрига е близо до бариерата. Там е Патриотичният фронт. с 4.2% (12 депутата), както „Атака“ (3.9%) и АБВ (3.8%). „Вероятността в парламента да попаднат повече от шест партии би намалила тежестта на най-големите парламентарни групи и би поставила на още по-сериозно изпитание математическите и политически конфигурации за съставяне на правителство“, се казва в анализа на „Алфа Рисърч“.

Изследването е проведено със собствени средства на агенцията в периода 28–30 септември. В него са взели участие 1100 пълнолетни граждани от цялата страна, а информацията е добита чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните.

„На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии“, коментират от „Алфа рисърч“.

 

Прогнозата за избирателната активност бележи лек ръст в сравнение с началото на кампанията, основно заради ориентиране на част от колебаещите се към партиите, които са близо до 4%-та бариера. Те са и особено активни в дните непосредствено преди вота на 5 октомври. Агенцията прогнозира, че между 3.2 и 3.3 милиона българи ще отидат до урните.

Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013 г. и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина могат да променят тази тенденция, смятат от социологическата агенция.

„Алфа рисърч“ посочва, че от началото на кампанията ГЕРБ изглежда със стабилна подкрепа, а при БСП има съвсем леко отстъпление. На „Позитано“ все още имат вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Първанов или „Движение 21″ на Татяна Дончева.

„Алфа рисърч“ посочва, че ДПС събира около 12% от вота на потенциалните гласоподаватели в страната, но за по-точна оценка на тежестта на движението са прибавени традиционните 80-100 хиляди гласа от Турция. Така се стига и до прогнозния резултат от 15%.

Агенцията допълва, че Реформаторският блок (РБ) е влязъл със силен старт в кампанията, но не е съумял да го трансформира в по-сериозна вълна на подкрепа и в момента гравитира около сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа. Успех за коалицията е разширяването на влиянието към повече региони, но проблем е липсата на сериозен пробив в исторически силните за десницата големи градски центрове.

„България без цензура“ (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен, пише в анализа на „Алфа рисърч“. Агенцията отбелязва, че след спада, последвал успеха на Бареков на евроизборите, партията се връща в играта.

И трите партии, които са близо до 4%-та бариера – Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ – бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията, сочи изследването. Поради неравномерното им регионално представителство и много малките разлики между тях, които на практика не надхвърлят размера на статистическата грешка, оценката за тях е много трудна.

Print Friendly
FacebookСподели