Алексис Ципрас положи клетва като нов министър-председател на Гърция

СИРИЗА и дясната „Независими гърци“ в коалиция срещу спасителния план Алексис Ципрас положи клетва като нов министър-председател на Гърция Меркел: Бъдещото правителство да спази ангажиментите за реформи и икономии Панос...
| Източник: mediapool.bg
СИРИЗА и дясната „Независими гърци“ в коалиция срещу спасителния план

Алексис Ципрас положи клетва като нов министър-председател на Гърция

Меркел: Бъдещото правителство да спази ангажиментите за реформи и икономии

Панос Каменос и Алексис Ципрас

Лидерът на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас положи клетва като нов министър-председател на Гърция, предадоха осведомителните агенции в понеделник. Ципрас се закле да спазва конституцията и законите на страната и да служи на интересите на гръцкия народ. Церемонията се състоя в президентския дворец в Атина в присъствието на държавния глава Каролос Папуляс.

 

Това стана след като лидерът на спечелилата убедителна победа на вчерашните парламентарни избори в Гърция партия се споразумя за формиране на правителство с дясно популистката партия „Независими гърци“, която също се противопоставя на строгите мерки за икономии, наложени от международните кредитори в замяна на финансова помощ.

 

Гърция има правителство, партията „Независими гърци“ дава глас на доверие на правителството, обяви лидерът на партията „Независими гърци“ Панос Каменос след среща с Алексис Ципрас.

На журналистически въпроси за евентуални министерски постове в новия коалиционен кабинет, които формацията „Независими гърци“ смята да получи, Панос Каменос каза, че това ще бъде оповестено от самия Ципрас.

В 15,30 ч. Ципрас ще бъде приет в президентския дворец от държавния глава Каролос Папуляс, за да получи мандат за сформиране на правителство.

Очаква се Ципрас да положи клетва като премиер по-късно днес, а новото коалиционно правителство да направи това утре следобед или най-късно в сряда.

Според осведомени източници Панос Каменос ще влезе в новия кабинет като министър на търговския флот.

Агенция „Ройтерс“ коментира, че новата коалиция е необичаен съюз между партии от двата противоположни края на политическия спектър, които обаче са обединени от общата си омраза към спасителната програма на ЕС и МВФ.

Според последните известни засега данни за изборните резултати две места в парламента не достигат на СИРИЗА), за да състави самостоятелен кабинет – при обработени над 90% от бюлетините, партията печели с 36,32% и получава 149 от местата в гръцкия парламент, като за формирането на самостоятелно правителство са й необходими 151 места.

Управлявалата досега дясноцентристка партия „Нова демокрация“ на премиера Андонис Самарас има 28,15% от гласовете и може да разчита на 77 места в парламента. На трето място е крайно дясната „Златна зора“ с 6,34% и 17 места, следвана от центристката партия „Потами” (Реката) с 5,95% и 16 места, Комунистическата партия на Гърция с 5,43% и 15 депутатски места, Общогръцкото социалистическо движение ПАСОК с 4,74% и 13 места и „Независими гърци” (АНЕЛ) с 4,70% и 13 места в парламента.

„Гърция обръща страницата, оставяйки в миналото мерките на жестоки икономии и петгодишното унижение“, каза Ципрас пред хиляди поддръжници на своята партия, празнуващи в центъра на Атина късно снощи.

По думите му резултатът от предсрочните парламентарни избори означава, че „тройката“ международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) остава в миналото.

Меркел: Бъдещото правителство да спази ангажиментите

Германската канцлерка Ангела Меркел очаква бъдещото гръцко правителство да спази ангажиментите, поети досега от страната в областта на икономическите реформи и бюджетните икономии, заяви на редовен брифинг нейният говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес.

„За нас е важно мерките на новото правителство да бъдат насочени към възстановяването на икономиката на Гърция, което означава поетите ангажименти да бъдат спазени“, изтъкна говорителят. Той увери, че Берлин ще предложи на бъдещото правителство да работи заедно с него.

Зайберт отново подчерта, че Германия иска Гърция да остане в еврозоната. „От началото на кризата намеренията и целите на германското правителство са да се стабилизира еврозоната“ заедно с всичките й страни членки, изтъкна той.

Преди изборите в Гърция германският министър на финансите Волфганг Шойбле също заяви, че ангажиментите на Атина за икономически реформи остават, какъвто и да бъде изходът от вота.

Днес говорителката на финансовото министерство Мариане Коте за пореден път отхвърли възможността от отписване на огромния гръцки дълг, като изтъкна, че евентуално продължаване на спасителната програма на Гърция може да се обсъди на европейско равнище „ако Гърция отправи молба“. Сегашната програма беше продължена до края на февруари.

Европейските реакции: от сдържаност до надежда

Председателят на комисията на Европейския парламент по външна политика Елмар Брок заяви в ефира на германската обществена телевизия А Ер Де, че сега не може да се говори за намаляване на дълга на Гърция. Ако в Гърция не се правят реформи и страната не стане конкурентоспособна, то след три – четири години тя отново ще натрупа също толкова задължения, посочи Брок.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц определи победителя в гръцките избори Алексис Ципрас като прагматик, който ще трябва да направи компромиси. В интервю за радио „Дойчландфунк“ Шулц посочи, че през нощта е провел дълъг телефонен разговор с Ципрас. „Той добре знае, че ще трябва да направи компромиси“ във външната, както и във вътрешната политика, отбеляза председателят на ЕП, цитиран на сайта на „Дойчландфунк“.

От една страна Ципрас ще има нужда от партньор, за да образува управляваща коалиция, а според Шулц няма коалиционен партньор, който е готов или може да приеме радикалните искания на СИРИЗА. От друга страна партията ще трябва да направи компромиси и спрямо ЕС и европейските си партньори, тъй като ако тя изпълни исканията си, към Гърция вече няма да текат пари. Всъщност няма възможности за изнудване, според Шулц.

Генералният секретар на Португалската социалистическа партия Антониу Коща заяви, цитиран от АФП, че вчерашната победа на СИРИЗА в Гърция е „сигнал за промяна в Европа“ и политиката на строги икономии. Трябва да се изгради друга политика в Европа и да се спрат орязванията на бюджетите, които нито успяха да съживят икономиката, нито да оздравят финансите ни, отбеляза Коща.

Победата на СИРИЗА в Гърция може да подпомогне налагането на гъвкавост в Европа, както настоява Италия, каза италианският външен министър Паоло Джентилиони. В Европа от месеци се водеше ожесточена битка между строгите икономии и гъвкавостта, заяви италианският първи дипломат в ефира на РАИ 3, коментирайки убедителната победа на партията, противопоставила се на строгите мерки в Гърция.

Министърът на финансите на Великобритания Джордж Озбърн заяви, че резултатът от изборите в Гърция не е поражение за строгите бюджетни съкращения, а поражение за провалените икономически планове. Озбърн определи гръцкия вот като припомняне, че Великобритания трябва да се придържа към това, което е правила до момента.

„Хората се уморяват от икономическия провал, от нарастващата безработица… това не е поражение за строгите икономии, а за икономическите планове, които не работят, а във Великобритания имаме икономически план, който работи“, каза консерваторът Озбърн пред Би Би Си радио.

Според Озбърн обещанията на СИРИЗА ще бъдат много трудно изпълними, а намерението за повече публични разходи и напразна надежда.

Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че резултатът от гръцките избори може да увеличи икономическата несигурност в Европа. Според него това е знак за Великобритания да се придържа към плановете си за своята собствена икономика.

Президентът на Франция Франсоа Оланд поздрави Ципрас и обеща да работят заедно в името на растежа и стабилността в еврозоната. В специално изявление президентът социалист изрази желание за „тясно сътрудничество между двете държави в услуга на растежа и стабилността в еврозоната, в духа на прогреса, солидарността и отговорността, които са в основата на споделяните от нас европейски ценности“.

Кой е Алексис Ципрас?

Алексис Ципрас ще бъде най-младият премиер на Гърция за последните 150 години. Новото лице на Гърция роден през 1974 г. в Атина.

Политическото му битие започва през 1989 година, припомня Дойче веле в понеделник. Тогава Ципрас, който по това време е още ученик, решава да влезе в младежката организация на гръцката Комунистическа партия, която и до днес украсява логото си с комунистическите символи сърп и чук. Най-напред младият Ципрас се изявява като съорганизатор на поредица от училищни блокади в Атина. Няколко години по-късно Ципрас е вече в редиците на новосъздадената Коалиция на левите и на прогреса – предшественик на днешния ляв съюз „Сириза“.

Звездният миг на Ципрас настъпва на местните избори през 2006 година: тогавашният лидер на лявата коалиция Алекос Алаванос решава да поосвежи партията си, като за целта спешно се нуждае от ново лице. Изборът пада върху 32-годишния тогава Ципрас, който е издигнат за кандидат за кмет на Атина – и предизвиква малка сензация: 10,5% от избирателите в гръцката столица гласуват за Левицата, което е тройно повече, отколкото на парламентарните избори две години по-рано.

Оттогава името Алексис Ципрас е неизменна част от гръцката политика. На партийния конгрес на лявата коалиция през 2008 година председателят Алекос Алаванос подава оставка по здравословни причини и налага начело на партията младия Ципрас – въпреки съпротивата на тогавашния партиен елит. От гняв, че не е избран на лидерския пост, бившият правосъден министър Фотис Кувелис напуска съюза и основава собствена партия. След това си тръгва и Алаванос. А Ципрас изобщо не се поколебава да се изправи срещу своя политически „баща“, след като той и Алаванос се оказват на различни мнения по някои персонални въпроси и най-вече относно членството на Гърция в еврозоната.

Алаванос пледира за връщането на драхмата и основава своя партия под името „План Б“, като и до днес отказва да говори за конфликта си с Алексис Ципрас. В същото време Ципрас се заема с формирането на нова голяма лява партия, като за целта привлича няколко по-малки групировки и течения, които на партиен жаргон се наричат „компонентите на Сириза“. Сред тези „компоненти“ има всякакви хора – троцкисти, маоисти, евро-комунисти, еко-социалисти, леви интелектуалци и други малки групички, всяка от които иска да наложи възгледите си в програмата на партията. Истинско майсторско постижение е, че Ципрас съумява да държи единен този толкова разнороден съюз, отбелязва Дойче веле.

Ципрас минава за мил и любезен човек. Заедно със своята любов от младежките години, с която има двама сина, той живее сравнително скромно в един от централните атински квартали. Ципрас обича да е сред хора и предпочита да се придвижва с мотор.

Големият въпрос сега е дали и на европейската политическа сцена Ципрас ще остане верен на досегашната си реторика. По-внимателните наблюдатели вероятно са забелязали, че през последните няколко седмици Ципрас посмекчи тона си и дори увери, че няма да взима еднолични решения. А има и още нещо: междувременно дори „Сириза“ започва да свиква с факта, че Гърция се нуждае от балансиран бюджет.

Print Friendly
FacebookСподели