КНЯГИНЯ МАРИЯ ЛУИЗА ПОЗДРАВИ ЕКИПА НА БЪЛГАРСКАТА ИЗЛОЖБА В ООН

| Източник: NESSEBAR-NEWS.COM

Специално място в изложбата заемат 14 табла,представящи световната българска слава – Старинен Несебър

 

 В седалището на ООН, Ню Йорк, завърши представянето на  българската картографска изложба „МОРЕТО СБЛИЖАВА ВСИЧКО ДАЛЕЧНО“, съобщават от ГЕОПАН. Тя бе организирана от Постоянното представителство на Р.България в ООН и Дипломатическия институт към Министъра на външните работи. Българската инициатива е една от първите, по повод на Международната година на картата 2015-2016 и представя Западния (българския) черноморски бряг и Старинен Несебър – световно културно наследство, в изображения от II до IX век.

Изложбата бе посетена от няколко хиляди посетители, сред които представители на страните-членки на световната организация, служители на ООН,  българи, живеещи в Ню Йорк, колекционери, преподаватели и студенти.

За успеха на изложбата говори и постъпилата молба, тя да бъде продължена с няколко дни, която бе отклонена със съжаление от администрацията на ООН, поради договорения график на престижната зала „Виенското кафене“, в която бе експонирана. При закриването на изложбата, от името на Българска картографска асоциация (БКА), постоянният представител на Р.България в ООН Посланик Стефан Тафров, предаде в дар на библиотеката на ООН специално подбрана колекция от съвременни български карти и атласи.

По повод на успешната българска инициатива в ООН, днес бе получено поздравително писмо от Княгиня Мария Луиза, в което четем: Много Ви благодаря за материалите от изложбата, беше интересна и много научих… Като Ви желая още много успехи и всичко най-добро, оставам искрено Ваша.  Мария Луиза.

Българската изложба ще продължи своя път в САЩ, а през 2016 г. ще бъде представена в Шанхай и страни-членки на Парламентарната асамблея за черноморско икономическо сътрудничество (ПАЧИС).

Print Friendly
FacebookСподели