5633

Скандинавски мъх – жадният гост ,пристигна и в Несебър

Магазина се намира в Несебър ул“Струма“-2,до голямата аптека.
Ръчно изработен бутиков жив интериорен декор от Скандинавски мъх и стабилизирани растения.
Не изисква поддръжка като поливане и почистване, всички растения виреят само от влагата във въздуха.
Авторски картини и кашпи, както и индувидуални поръчки на клиенти.
Всички бройки са единични, изработени от естествени материали.
Линк към  електр. магазин:
…………………………………………………………………………………………………

скандинавски мъх в корк(1)Мъховете са изключителни растения с много и най-различни свойства. В тях липсват тъканите, по които се провежда водата и нямат корени, а специални образувания, чрез които се осъществява абсорбцията. И тук идва големият парадокс – мъховете са способни да абсорбират влага до 20 пъти от собственото си тегло!

Именно заради това те се срещат във влажни и сенчести места. В северното полукълбо растат от северната страна на дървета и скали. А В Южното – обратното.

Факт, че това тяхно свойство ги прави предпочитани за употреба в затъмнени или вътрешни помещения, където липсва светлина и има нужда да се абсорбира влага. Това му качество е било известно още на древните племена, населявали Скандинавия и те са използвали мъха за медицински и дори кулинарни цели.

Мъхове са били използвани и за превръзки на раните на войници в Първата световна война. А в някои части на Англия с мъховете са се борили с пожари, тъй като са знаели за абсорбираната вода в тях.

КАШПА С 5 РОЗИ1(1)Скандинавският мъх не изисква нито поливане, нито косене, нито торене. Той е растение, което се грижи изключително само за себе си и си набавя всичко необходимо от средата, в която живее. Поради липсата на корени, той не изисква и  почвен субстрат. Ако използвате мъх за направа на зелена стена, в никакъв случай няма да натежи.

Освен това е много устойчив и адаптивен. И нещо много важно – притежава антистатични свойства. Те се приемат с широки усмивки от всички собственици на домакинства, които абсолютно всеки ден почистват прах от различни повърхности. Със скандинавския мъх този проблем изчезва. Тази негова способност е още един актив в избора на зелен декор в дома или офиса.

Тишината е постижима със скандинавски мъх

Това растение, освен всичко друго, е и чудесен изолатор. В шумните градове, в които всеки клаксон, вик или спирачка се отблъсква от сградите наоколо и така усилва звука си, е истинска благодат да разполагате с кът, където можете да се отпуснете и отпочинете.

Установено е, че в така модерните open space офиси, шумът е от порядъка на 60 децибела, които нашият слух възприема като силен шум. За да добиете по-ясна представа – 80 децибела е шумът от минаващ мотоциклет. Ние сме изложени на това шумово замърсяване всеки ден. Часове наред.

Ползи за здравословния климат

И с това далеч не свършват предимствата на мъха! В Норвегия съществуват бореални гори, в които подлесът е почти изцяло от редки видове мъх. Те имат специална връзка с азотфиксиращите цианобактерии и при промени в околната среда може да освобождават фиксиран азот, като така този елемент става достъпен за цялата екосистема.

Мъхът има и способността да усвоява и въглеродния диоксид. Благодарение на това пречиства въздуха. И отделя кислород.

Минимализъм и скандинавски мъх

скандинавски мъх, бонзай, нощна лампа8За минимализма и претрупването все повече се говори и дори има цяло течение в интериорния дизайн, изцяло уповаващ се на него. В преселената ни планета, всеки от нас разполага с все по-малко място за себе си и отдавна пространството се използва не само по хоризонтала, а и по вертикала.

Ако имате малко жилище и все пак искате да бъде уютно и зелено, то изберете място, където да поставите картина от скандинавски мъх. Или пък направете цяла зелена стена. Ще си осигурите здраве, тишина, спокойствие и красота!

Скандинавският мъх определено притежава много предимства. Днес е модерно да бъдеш „зелен“, но от друга страна здравето на самите нас, близките ни и грижата за здравословен климат, в който всички ние живеем, никога няма да бъде демоде. И имаме чудесен помощник в лицето на този властелин на здраве.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *