5367b5db053883c0bd8a929091b561d1

Пункт за издаване на карти за временна закрила на украински бежанци работи в РПУ – Несебър

Подобни пунктове има и в РПУ Созопол, Поморие, Приморско

Пункт за издаване на удостоверения за временна закрила на украински граждани работи от днес в РПУ – Несебър. В предиобедните часове на 22 март там са преминали близо 50 души.

Жени на различна възраст, майки с деца и няколко възрастни мъже има на опашката пред полицейското управление, което се намира в курортния комплекс Слънчев бряг, показа наша репортерска проверка. Те изчакват търпеливо своя ред, за които са си организирали предварително записване:

Наталия е от гр. Николаев и е тук с 6 годишния син, разказва, че дядо й е бесарабски българин и за това тя се чувства добре в страната ни:  

„Този статут ни е нужен, за да получим защита от вашата държава, за да има, кои да ни помогне! Ние чакаме тази закрила за да получим възможност и да работим, защото не се знае как ще се развият нещата в Украйна!“

Катя от град Виница, трети ден е в България със сина си на 9 години.

„Статутът ни е нужен за да живеем в хотела безплатно и за да получаваме храна, плюс защита, детето може да започне  училище, да можем да ползваме вашето здравеопазване ако се наложи. Все още не знаем всичко точно, но тук много ни помагат. Аз работя онлайн, но много от дошлите искат да си намерят работа защото не е ясно колко ще са наложи да останем преди да се приберем в Украйна.“

Подобни пунктове за издаване на удостоверения за времената закрила от днес работят от 8 до 20 ч. на непрекъснат режим на работа и в полицейските управления в Созопол, Царево и Поморие. От началото на седмицата 4 пункта има разкрити и в Бургас, те са в Областния кризисен център в Морска гара с работна време от 9 до 18 ч.

От ОДМВР – Бургас съобщиха, че ако се наложи пунктове ща бъдат разкрити и в останалите общини на бургаска област.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *