begegegew

Несебър – дружески връзки с чужбина

 

               В дългата вековна история на Несебър е установено, неговото общуване с близки и далечни страни и градове. В по- ново време ,през втората половина  на ХХ  век, особено след обявяването му за град- музей и Световна ценност към ЮНЕСКО ,общуването му с други градове по света се възобновяват и разширяват. Интереса към него също нараства.

Първата стъпка в това отношение  след 1956 година се осъществява през 1960. . Тогава по инициатива на посланика ни в Белгия се предлага Несебър да установи  дружески контакти в градчето Брейдн, кацнало на брега на океана със сродни стойности  като Несебър. Делегация, водена от председателя на съвета Александър Дончев и секретаря на партийния комитет Димитър Семерджиев със съпругите си посещава Брейдън. На домакините е предоставена богата информация от дипляни, фотоси и копия от старинни експонати от Несебър. От своя страна гостите получават също подобаваща информация за този град. На следващата година делегация от Брейдн,водена от кмета на града посещава Несебър. Разменя се допълнителна информация. По неизяснени причини тези контакти по късно са прекратени.

През лятото на 1969 година в Чехословакия, областен град Храдец Кралове.

От 28 .VІІ до 6 VІІІ.  делегация от Бургаски окръг водена от Николай Жишев-първи секретар на окръга, и членове : Вангел Тръпков председател на ОНС, Янко Станков председател на ТКЗС Русокастро, Мария Стоянова директор на фабрика „Яна Лъскова” и Васил Киров секретар на ГК на БКП пребивават в Храдец Кралове. Посещението има главно  политически характер, породено от последиците на т.н „ Чахосовашки събития” през лятото на 1968 година. Посетени са голяма част от градовете в тази област, преодолява се негативното настроение заради нашата намеса в събитията там, подписан е документ за дружески връзки с двата окръга. Обменя се богата информация, характеризираща двата окръга и градове. Без да се определят други  градове за по конкретна дружба, проявен бе интерес от град Хрудим към Несебър. Много години, по тяхна активност граждани и ученици колективно летуват в Несебър. При многократните  взаимни посещения между двете области в т.ч.и  Несебър се обменя ценна информация за туризма, селското стопанство и др.. След „ промените” контактите са преустановени.

Русия-град Сочи.                                                                                                         

В резултат от дългогодишните активни дружески връзки на Бургаски окръг с Краснодарския край на Русия, се установяват дружески връзки със Централен район на град Сочи, тогава СССР.      Началото се полага  в средата на  месец май 1978 година с разменени двустранно писма на ГК на БКП-Несебър и Районния комитет на КПСС съответно представлявани от Васил Киров и Григорий М           Париш.

През следващата година от 29.ІV.-до 3.V.1980 -та  делегация в състав Васил Киров –секретар на Общ к-т на БКП, Григор Харизанов зам.председател на съвета, Димитър Казаков агроном в АПК и Живко Георгиев секретар на ПК в Слънчев , посещават Сочи и подписва план за съвместна дейност. В делова обстановка се разменя информация за двата града, посетени са важни културни обекти и много санаториуми. През следващите години се разменя ценна информация за празници и важни събития за двата града.

През 1988 година делегация оглавявана от Красимир Косев-зам.кмет на Несебър , Виолета Йовчева главен лекар на Морски санаториум и Васил Бонев-главен архитект на Несебър отново посещават град Сочи. Поводът е 150-та годишнина на  града. Посрещнати са изключително  радушно, Косев  произнася  приветствие  при  честването  на годишнината, обменят информация, запознават се със забележителностите  на Сочи.

На два пъти делегация от Сочи също посещава Несебър. По време на  „прехода” към демокрация” контактите се преустановяват. В последно време община Несебър пристъпи  към възобновяване дружбата между двата града, има положителна реакция от страна на Сочи.

Федеративна република Германия- град Бон

         Град Бон тогава столица на Германия е посетен  от 8.VІІ до 18.VІІ.1985 година. Посещението е по покана на  Института за международни връзки в Щутгард- ГФР. То се реализира с активното участие на Министерството на външните работи и Комитета за култура. Участват кметовете на градове с богато културно наследство  и като привлекателна туристическа дестинация:Васил Киров-Несебър, Станчо Коев – Казанлък, Тодор Шарланджиев – Трявна, Васил Христов-Мичурин/Царево/, и Костадин Мацурев-Банско.                                                                       Посетени  са основно град БОН с главно кметство и кмет Ханс Даниелс  тогава  столица на Германия и кметствата на градовете: Кьолн, Триер, Браубах ,Кохем и Бернкасел.        

Основната тема бе, правата , комуналните функции на кметствата и културните забележителности на градовете. Там кметствата са с големи правомощия, а центъра се съобразява с техните позиции. От Министерството на архитектурата, благоустройството и строителство научаваме,  колко  строга е дисциплината в строителството, липсата на незаконно строителство, обвързани са със строги драстични наказания, включително отнемане на собствеността на нарушителя.  Ще ги стигнем ли някога германците!?!

Подписване на документ за дружба не бе предвидено , само обмяна на полезен опит. Почти навсякъде се знаеше за Слънчев бряг и стария Несебър, обичаха България…                                                                                                                                     

           Португалия град Евора                                                                   

Евора Португалия и Несебър. 18- 29.ІХ. 1987 година.

Град Несебър получава покана от кметството на  град Евора в Португалия. Той е голям областен град с богато културно наследство от средновековието, също под егидата на ЮНЕСКО. Поводът е фестивала  „Евора , изкуството и народите” с участие на градовете под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Несебър участва с подкрепата и контрола на Комитета за култура с представителна група от 24 души. Тя се ръководи от Васил Киров председател на съвета и членове: Жана Чимбулева ръководител на музея, Георги Янакиев-художник на града  със свои картини, инж.Христо Драгиев с експонати от народните занаяти, Тодор Тодоров -технолог по хранене в Слънчев бряг, Вълко Любенов с Фолклорен  ансамбъл „Слънчев бряг” и солистката Янка Рупкина.  Преводачките са Мариана Манолова и Светла  Христова със съответно испански, френски и английски езици. Общо 24 души заедно с музикантите и танцьорите.

 

Кмета на Евора  Абилио Диаш Фернандеш и неговата администрация направиха  всичко възможно, и създадоха условия този специфичен фестивал да протече на високо организационно, развлекателно и научно равнище

Нашият павилион се представя с богата цветна  фотоизложба  „Несебър и неговите  паметници”, монитор с филм за Несебър и Слънчев бряг, декоративна художествена и битова керамика, копия на музейни експонати, Вечер на българска кухня. Фолклорния ансамбъл направи фурор, като   изнесе многобройни  спектакли  тук и в други населени места и предприятия в областта.

 

Внушително, с голяма прецизност и успех премина и Деня на Българската  кухня реализиран  от технолога Тодор Тодоров

 

Струваше ни се, че нашето представяне бе ней- впечатляващо.

 

Между тази представителна част, чрез председателя на съвета  и директора на музея Чимбулева, на деловите и научни  срещи между членовете на делегациите ,се обмени ценен опит по проучване реставрация и пропагандиране на културното наследство. Направи впечатление там, това ,че реставрацията на старинни замъци и църкви се извършва със съвременни методи, технология и конструкции, като се запазва външната архитектурна автентичност.

 

След прощална вечеря и културна програма фестивала бе закрит.Той бе ценен опит за общуването между градовете под закрилата на ЮНЕСКО.

 

Общинския съвет в Несебър покани кмета на Евора и съпругата му през следващата година на посещения в града. Същият бе подробно запознат с културните ценности на музейния град и местото на съвета в решаване проблемите на живия град музей. Гостите участваха в тържествата за Първи май на стадиона и в редовния  през това време Международен  научен симпозиум „ България и  Черно море през Средновековието” където господин  Абилио Фернандеш  произнесе  слово.

 

През 1990 година Несебър участва в подобна среща в гр.Квебек Канада с група водена от Временния председател на съвета д-р Иван Ташев.

До края на века и през ХХІ век града и общината разширяват още повече връзките и контактите с други градове и държави в света, но това  е компетенция на други изследователи- документалисти.

                                                                 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *