1-24 към сн.1906 copy

Милен Николов: Ако се приеме предлаганият бюджет, ще се стигне до затваряне на музеи

Директорът на РИМ – Бургас

Заради ниски заплати много музейни работници са готови да напуснат

Милен Николов, директор на РИМ – Бургас


Бюджетът, който е предвиден за музеите, галериите и библиотеките за 2022 г. е обидно нисък и ще доведе до затваряне на някои от тях, това е мнението на директорът на РИМ – Бургас Милен Николов:

„Ако бъде гласувано на второ четене това предлагано увеличение само с 5 % , това означава много от служителите да напуснат поради ниските заплати и  няма да има кой да работи в музеите. Средната заплата при нас е от 700 до 900 лева, че тя минималната в страната ще става 710 лв.? Инфлацията доведе до свиване на доходите, увеличиха си в пъти и сметките ни за ток, как аз да мотивирам хората си да останат да работят тук? А унизителният коментар, че те само „бършат прах“, това вече преля чашата на търпението! Ние опазваме културното богатство на страната и не заслужаваме подобно отношение!“.

Обещаваните 12 милиона лева, ще бъдат дадени не на музеите, а на Министерството на културата. Издръжката за регионалните музеи е делегирана от държавата дейност и тя се дава на общините чрез Министерството на финансите, посочи още Николов:

„Ако парите се дадат на културното министерство, след това то щяло да ги дава на музеите на проектен принцип. Как тогава аз да вдигна заплатите на хората си? Никой за това не се сеща! Ние призоваваме тези пари да се дадат целево за увеличение на стандартите за издръжка на музеите!“

Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“ призова утре 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители. В съобщението се посочва , че протестните действия са заради „обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г.“ 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *