Регионалният исторически музей в Бургас получи 897 старинни монети и археологически ценности, спасени от Митницата в морския град.

 

Ценностите са датирани от различни периоди – от Античността до Средновековието. Тяхната автентичност е установена от експертизите по съдебните дела, като общата им оценка за нуждите на съдебната система е около 250 000 лева, но експертите ги определят като движими културни ценности. Те са отнети в полза на държавата след приключили наказателни производства и влезли в сила присъди.

 

Старинните монети и археологически находки са задържани от митническите служители на „Капитан Андреево“ в периода 2019 – 2021 година. Открити са при четири отделни митнически проверки на влизащи в страната от Турция три товарни автомобила и един автобус с пътници. Според съдебните експертизи сред спасените културни ценности са златни монети от Константинопол и Венеция, антични монети, пръстени, обеци, древни стрели и други археологически находки.

 

Директорът на музея д-р Милен Николов благодари на митническите служители и посочи, че благодарение на тяхната работа Бургас е единственият град в страната с постоянна музейна експозиция „Спасени съкровища“, която включва много културни ценности и произведения на изкуството, спасени от митническите служители. Сред предадените сега на музея ценности има и от най-ранните сечени монети в света.

Предадохме на Турция 2900 антични монети, хванати на "Капитан Андреево"

Предадохме на Турция 2900 антични монети, хванати на „Капитан Андреево“

Културните ценности са датирани от периода ІІ-І век преди Христа