Публикация(1)

Даяна Кичукова:Като общински съветник ще работя и за още по-добро образование в общината

 Уважаеми жители на Община Несебър и приятели,

Образованието има голямо влияние върху възгледите на човек за живота. В процеса научаваме история, запознаваме се с обичаите, получаваме информация от социално-културно значение и възприемаме опита на хора, които са живели преди нас. Образованието допринася за по-доброто разбиране на гражданството и стимулира изпълнението на задълженията към обществото.
‍Несъмнено единствено човек, който има образование, може да бъде истински гражданин на родината си.
На територията на Община Несебър функционират 21 общински образователни институции – 6 основни училища, обединено училище, средно училище, професионална гимназия, 11 детски градини и 1 Център за подкрепа за личностно развитие.
Нивото на образование при възрастните жители на общината по данни на НСИ показва следната негативна структура:
Около 12% от населението в Община Несебър е с начално образование или неграмотни;
Около 22% от населението е с основно образование
Тоест близо 1/3 от населението е нискоквалифицирано и за да може да се реализира на пазара на труда има нужда от обучение и преквалификация.
Тази негативна тенденция, би могла да се преодолее, като се насърчи желанието у хората за образование, както и при предоставяне на възможност за разгръщане на натрупаните знания в професионално развитие.
Аз като Общински съветник, бих работила и подкрепила идеи и предложения, свързани с:
1️⃣ Целогодишно организиране и провеждане на дейности, включително и в периода на ваканциите, които развиват знания, умения и компетентности в областта на науката, изкуствата и спорта, както и други ключови компетентности по смисъла на Европейската референтна рамка за ПОО.
2️⃣ Запознаване на младото поколение с историята на Община Несебър.
➡️ Краеведската дейност води до установяване на трайни връзки на учениците с културните институти, местното население и обществените организации, стимулира учещите към участие в общественополезни дейности.
3️⃣ Инициативи, свързани с повишаване информираността на учениците за различните професионални направления. Учениците често нямат представа какво представляват някои професии и какво включват.
➡️ Чрез среща с различни експерти от първа ръка, децата могат да направят информиран избор за своето кариерно развитие. По този начин би се укрепила връзката между училището и общността.
4️⃣ Привличане и разкриване на филиал на университет със специлности – туризъм, история и археология.
➡️ Така ще се повиши нивото на образование и умения в тези области и ще се създадат нови възможности за заетост. Това, от своя страна, би довело до привличане на нови посетители в Общината.
Статистиките показват, че заплатите на хората с висше образование са много по-високи от тези на служителите без образование.
‍За да увеличите доходите си, трябва постоянно да подобрявате уменията си и да се усъвършенствате в избраната област.
А усъвършенстването става чрез придобиването на нови знания.
Предкрепете ме с бюлетина Nº 7 и лична преференция 102!
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *