980x551_1522754622

Граждански парламент за зелено бъдеще на Европа в Бургас на 16 юни

Организатори са бургаското сдружение Инициатива БГ и международната организация Democracy International със седалище в Кьолн.

С това събитие България се включва в международната инициатива „Парламент за бъдещето на Европейския съюз“, която се реализира в страните-членки Германия, Португалия, Естония, Чехия, Словакия и Хърватска през периода 2023-2024 г.

Инициативата цели да продължи и надгради процеса на общоевропейска консултация с гражданите, наречен „Конференция за бъдещето на Европа“. Този единствен по рода си процес, разчитащ на случайни извадки на граждани и обхващащ всички страни-членки приключи на 9 май 2022 г.

Процесът беше замислен от Европейската комисия и Европейския парламент с цел включване на гражданите в усилията за подобряване на политиките/договорите на Европейския съюз в няколко направления. Но поради съвпадането по време с ковид-пандемията, тази общоевропейска консултация не получи достатъчно публичност в Европа.  Събитията, като това в Бургас (общо седем) се опитват да популяризират вече направените предложения от гражданите, както и да дадат възможност за   тяхното допълване, изменяне и даване на нови предложения.

СЪБИТИЕТО В БУРГАС има за цел да обсъди и допълни или измени предложенията, направени от „Конференция за бъдещето на Европа“ в област Климат и околна среда.

Копие-на-Копие-на-Зарица-1-1024x1024Събитието в Бургас ще бъде открито от народния представител д-р Даниела Божинова (ПП-ДБ),  Пламен Янев, заместник областен управител и  Весна Балтина, заместник кмет. 

 

 

За участие в Гражданския парламент в Бургас  пристигат партньорски делегации от участващите държави, най-далечната от които Португалия, а също от Германия, Естония, Словения, Чехия и Хърватия. Чуждестранните гости са 30. Същият брой участници ще има и от България (Бургас, София и Варна). Ще участват представители на Община Бургас, Областна администрация, бургаски училища и еко-клубове, граждански организации и др.

Начинът на представяне и обсъждане на предложенията ще бъде т.нар. „световно кафе“ – на групи с ротация. Езикът на Гражданския парламент ще бъде английски.

Събитието ще завърши с обобщение на новите и видоизменени предложения на Гражданския парламент в Бургас за действие на ниво ЕС в област околна среда и климат. Предложенията ще бъдат представени на Европейския парламент

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *