11-10

ГЕОПАН БЕ СЕРТИФИЦИРАН 12-ТИ ПЪТ ЗА ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНАТА КАРТОГРАФСКА ОБЩНОСТ

Certificate-BCA-2023_GeopanНационалният ни представител в Международната Картографска Асоциация (ICA), Българска картографска асоциация (БКА), издаде сертификат за членство на ГЕОПАН – Бургас. Сертификатът бе предшестван от внесена информация за дейността на ГЕОПАН през 2023 г. Тя бе приета ръководството на БКА.

В подкрепа на опазването на старобългарския отбранителен вал – ЕРКЕСИЯ в Тракия, съвместно с Общобългарската асоциация „Староруд“ – Пловдив и КартГео – Троян, ГЕОПАН започва дългосрочна картографска експедиция. Тя цели изработка на детайлна карта на границите на националния културен паметник ЕРКЕСИЯТА по протежение на 142 км от р.Марица до Бургаския залив.

По договореност с Народната библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив, през м. септември в салоните на библиотеката ще бъдат представени първите резултати от експедицията. До края на годината в Пловдив ще бъде показана и картографска изложба на Геопан и Староруд. Тя е в подкрепа на статута на Несебър – Старинен град – като част от Световното културно наследство  и представя старинния град в картографски архиви и колекции от II до XXI в.

В дейността на Геопан през 2023 г. не е забравена Странджа планина. С дарение от големия тракийски род Тадаръкови, по повод на 120 години от Илинденско-Преображенското въстание,  се предвижда обогатяване на експозицията „на открито“ „Картографският образ на Странджа през вековете“ на и.м. Петрова нива с нова карта.

През тази година се навършват и 180 години от издаването на първата карта на българските земи, изработена от българин – Александър Хаджи Руссет. Тя е отпечатана през 1843 г.  в Страсбург – Франция. Съвместно с БКА, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ към СУ „Св.Климент Охридски“, ще бъде отпечатана специална дипляна с високотехнологична възстановка на единствения оригинал на картата, съхранен в Пловдивската библиотека.

 

На снимката горе:Президентът на ГЕОПАН  д-р Стефан Пейков /на снимката в ляво/е голям приятел на „Несебър нюз“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *