Map of War in Donbass, Ukraine with Tank

Важни уточнения за регистрацията на украинските граждани в Бургаска област

Пункт за регистрация ще има и в РПУ-Несебър

Във връзка с постъпили запитвания относно регистрацията на украинските граждани, потърсили закрила на територията на област Бургас, и начините, по които могат да бъде извършен този процес, информираме, че:

Регистрацията на украинските граждани, като пребиваващи на територията на България и респективно в област Бургас, се извършва само от домакина. Това може да бъде частно лице, което им е предоставил свой частен имот за ползване, гостуване, както и собственици или управители на обекти, регистрирани като предоставящи туристическата услуга – хотели, хотелски комплекси, апартхотели, мотели, общежития и др.

Когато регистрацията се прави от частно лице, предоставило имота си на потърсил закрила украински жител, трябва да попълни адресни карти, с които може да се снабди от най-близкото РУ на МВР или от интернет страницата на Министерството на туризма. Адресните карти са в 2 (два) екземпляра, като важно уточнение е, че единият екземпляр остава в местното РПУ на МВР, а вторият остава в домакина, регистрирал украинските граждани.

Екземпляр на адресната карта не се дава на чуждите граждани и не е необходимо те, като такива, да се регистрират лично.

Когато регистрацията се прави от хотелиер или собственик на друг туристически обект, регистриран като лицензиран да предоставя услугата, подава регистрацията чрез онлайн системата на ЕСТИ, която е интегрирана с МВР и не е необходимо да попълва адресни карти.

Относно получаването на статут – към настоящия момент всеки украински гражданин, може да направи своето доброволно волеизявление за получаване на статут за временна закрила само пред екипите на Държавна агенция за бежанците.

Техни екипи ще имат изнесени работни места в открития Единен кризисен център в Морска гара, където всяка сряда и четвъртък от 10 до 16 часа ще могат да приемат и предават необходимите документи, удостоверяващи статута.

Очаква се до дни да бъдат разкрити временни пунктове на МВР, които също да извършват услугата за предоставяне на статут за временна закрила.

Предвидените пунктове за това са в 6 (шест) РПУ на МВР на територията на област Бургас – Първо РПУ и Пето РПУ в Бургас, РПУ-Несебър, РПУ-Поморие, РПУ-Созопол, РПУ-Приморско. Такъв временен пункт ще бъде разкрит и в Морска гара.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *