IMG_4643

24 години Природен парк „Странджа“

24-я рожден ден на ПП „Странджа” отбелязахме на 24-ти с 24 детски усмивки

 

 

Днес, 24-ти януари, заедно с 24 деца от детска градина „Юрий Гагарин” в гр. Малко Търново отбелязахме 24-я рожден ден на природен парк (ПП) „Странджа”,съобщиха от управата на Природния парк.

IMG_4612-1За да зарадваме децата, подготвихме за тях много забавни и познавателни игри, вкусна торта и подаръци, за които получихме много усмивки и добри пожелания за рождения ни ден!

 

Тържеството откри инж. Румяна Цвяткова – директор на дирекция ПП „Странджа”, която поздрави гостите и се обърна към малчуганите с пожелание да обичат и пазят гората. Кметът на града Илиян Янчев пожела заедно все така – ръка за ръка да работим в името на обаятелната и мистична Странджа планина и нейните хора и величествена гора.

 

Децата влязоха в ролята на малки бебета глиганчета, търсещи храна, а също и се престориха на летящи прилепчета. Приятното тържество завърши със „засаждане” на млади фиданки в символичния двор на детската градина, за което помогнаха и младите ни приятели.

 

Природен парк „Странджа” е признат за един от най-интересните оазиси на реликтни видове и местообитания на Балканския полуостров и в Европейския съюз. Той е най-голямата защитена територия в България –  116 000 ха, което е над 1% от площта на страната.

Тук са запазени растителни съобщества от ерата на Терциера след Кватернера, когато Европа се покрива с ледници и цялата пищна растителност загива. Топлолюбивата растителност се запазва единствено в Странджа и Кавказ. Учените казват, че това е живият музей на Терциера. Именно поради тази причина на 24 януари 1995 г. със заповед на Министерски съвет е територията е обявена за защитена.

 

Екипът на дирекцията на Природен парк „Странджа” поздравява всички настоящи и бивши служители на дирекцията, както и многобройните приятели на парка!

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


    • печатна реклама външна вътрешна реклама Несебър

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *