PEtkov-Press_04_07_2018

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол…..

Румен Петков в Бургас: Мазутните замърсявания край Созопол от потъналия кораб е ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата

Мазутните изливи и замърсявания край Созопол от потъналия преди стотина години кораб е ярка илюстрация на липсата на способност за реакция от държавата, коментира пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков. Той каза, че държавата в контекста на този случай потвърждава това, което ПП АБВ преди година е алармирала – че няма защитни звена. „През 2009 година „Гражданска защита“ беше съсипана, ликвидирана, и до ден днешен ние само констатираме щети. За 7-8 години бяха ликвидирани две ключови звена – едното е на катерачите, другото – на водолазите. Свидетели сме и потърпевши тук, в Бургас, от липсата на водолазно звено. Държавата изпадна в комичното положение да търси доброволци-водолази. На фона на доста неприятни гледки, излъчвани от телевизиите, от социалните мрежи, обясняват как няма никакви проблеми, как са взети мерки, как петното е оградено, как се владее и няма заплаха за околната среда и как туристите трябва да се чувстват в безопасност. Същевременно обаче набираме доброволци“.

Петков е категоричен, че  охраната на гражданите, на околната среда и на събития, които могат да повлияят на десетки и стотици хора, не е въпрос на доброволчество, защото доброволци имат неправителствените организации и БЧК. „Когато държавата се е лишила институционално от структурата, която трябва да се грижи за защита на гражданите, това е национално предателство“. Председателят на ПП АБВ е на мнение, че отговорност за това носи Цветан Цветанов, като министър на вътрешните работи в периода, който през 2009 – 2010 година всъщност е съсипал „Гражданска защита“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *