IMG_1268

З Л А Т Н А П А Н Е Г А

 

scan0157 Георги Петрушев (1)

 

Инж. Георги Петрушев

 

По различни поводи сме заявявали, че страната ни е най-богата на биологично видово разнообразие на Европейския континент. Красотата на природния пейзаж на различните ландшафти, малки и по-големи кътчета из България са забележителни и са впечатлявали наши и чуждестранни пътешественици още от минали времена.

Районът на извора на Златна Панега просто не е една от тези забележителности. Неговата красота  е уникална за стария континент.

Установено е, че при с. Гложене в Тетевенския балкан река Вит изведнъж потъва в земната повърхност, това е един Понор. Шест километра по-нататък в северна посока същата река избликва като карстов извор на земната повърхност. Това е изворът, известен от най-древни времена като Глава Панега.

IMG_1255Водата има минерален произход и се счита като лековита предимно за очни заболявания. Дебитът на извора в някои описания е посочен като 2400 л. в сек., а в по-съвременните източници като 4000 л.в сек. И се счита за един от най-мощните на територията на страната.

Тук траките са изградили светилище на божеството Панега. Малко по-късно е направена примитивна лечебница, наречена на божествения лечител Ескулап.

Непосредствено под извора природата е образувала малко красиво езеро с размери: дължина 73 м и ширина 22м.

За първи път района е посетен и изучаван от братята пътешественици и природоизследователи  чехите Шкорпил през 1895г. По-подробни изследвания на природната среда са извършени от проф. Владимир Попов през 80-те години на двадесети век.

IMG_1277 Заради изключителните достойнства на природната среда и преди всичко, красотата на това кътче от страната ни, през 1966г. изворът и заобикалящата го среда са обявени за Защитена територия от категорията Природна забележителност.

От езерото, известно още като Малкото или Горното, по-нататък протича река Златна Панега. Значително по-надолу, тя е преградена от висока бетонна язовирна стена. В подножието на стената има малка водноелектрическа централа. Така се е образувал един водоем, изкуствено езеро с продълговата форма, на площ от 24 хка.

На десния бряг на водоема, на няколко места се издигат високи варовикови скали. Районът на езерото е богат на здравец, бръшлян, тръстика и различни водорасли. Около него горската растителност е представена предимно от бук, дъб, габър, бреза.

Тук е местообитание на прелетни , редки и застрашени от изчезване птици. Районът е включен в Европейската екологична мрежа Натура 2000.

В северната част на водоема, където той приключва, има паркинг за  моторни превозни средства. Тук се намира и заведение за хранене.

В южния край на паркинга, където започва пътеката към водоема има голяма табела. От нея се научава, че община Луковит е изградила ЕКО пътека, с дължина 1600 метра.Движението по Екопътеката е неизбежно съпроводено с изкачването и слизането на дървени мостчета на 1,5 – 2,00 метра над водната повърхност. Те са направени от бичен дървен материал – дъски и греди.

Движението по малките и тесни стъпала крие значителна опасност от падания и наранявания, особено при възрастни хора със затруднено движение , както и на малки деца. Движението за хора с инвалидни колички е невъзможно. Наред с тези опасности за движение по пътеката, трябва да се подчертае и разбере от стопаните на обекта, че те силно влошават природната картина на  красивата речна долина.

Освен това, не е било необходимо мостчетата да са на такава голяма височина над водната повърхност. Нивото й не може да се повиши, защото е ограничена от височината на язовирната стена. Препоръчваме тези опасни мостчета с уродливата си конструкция да се премахнат и да се направят малки дървени мостчета, дискретно поставени на безопасни места и без да увреждат природната картина.

През 2021 г. тук заварихме ученически групи, дошли по програмата Зелено училище. Какво научиха децата от тази екопътека? На по-често срещаните дървесни видове би трябвало да има табели с наименованието на дървесния вид. Редно е да има текст и на латиница. Така например на Витоша, Беласица и другаде, тези наименования са изписани и на Брайлова азбука, за да се ползват без проблеми от хора с увредено зрение.

Редно е пътеката по-нагоре да продължи до извора Глава Панега. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с  природната забележителност и да се любуват на  уникалния извор. Ще припомним, че този вид Защитени територии се създават и устройват с цел да предоставят възможност на туристите да се любуват на природния феномен и при максимално щадене на защитената територия.

Обектът притежава всички достойнства да бъде включен в списъка на „Сто национални туристически обекти”, което ще допринесе за по-доброто опознаване на България от наши и чуждестранни туристи.

 

Инж. Георги Петрушев

                                    Майстор на спорта по туризъм,

                                     Заслужил деятел на БТС

………………………………………………………………………..

Инж. Георги Петрушев е роден  в София. Произхожда от семейство на интелектуалци. Баща му Петруш Христов Йорганджиев е завършил Художествената академия и по-нататък се оформя като пейзажист, изобразявайки красотите на българската природа.

    На 23-и годишна възраст Георги Петрушев завършва Висшия лесотехнически институт. Шест години по-късно завършва и Висшия машинно-технологичен институт по специалността „Технология на машиностроенето”.

След още десет години завършва две годишен курс за следдипломна квалификация по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. По-голямата част от професионалния му път преминава в Горското ведомство.

През последните десет години изпълнява длъжността Главен експерт и завеждащ отдел по защитени природни територии в централното управление на горите в България.

Този период от своя професионален живот инж.Георги Петрушев счита за най-щастливия, защото тогава съвпадат професионалните му интереси с неговото любимо занимание, съпровождало го през целия му живот. Да обхожда и опознава българските планини, природните, културни и духовни забележителности , и да ги описва.

Изграждането му като много активен планинар се дължи на грижите за своята теоретическа и практическа подготовка. Завършил е курсове за планински водач и старши инструктор по туризъм. Покрил е изискванията и е добил званието Майстор на спорта по туризъм. За  активната му общественополезна дейност за развитието на пешеходния туризъм е удостоен със званието Заслужил деятел на туризма.

    Посещавал и изучавал е устройството, организацията и управлението на едни от най-големите национални и природни европейски паркове.

    Г.Петрушев е автор на над 2000 статии, репортажи, есета и пътеписи на екологична, природозащитна, горска и туристическа тематика. Автор е на 21 книги, повечето от които са туристически пътеводители за планините – Пирин, Витоша, Люлин, Беласица, Източна Стара планина, Средни Родопи, Седемте Рилски езера. Автор е на книгите „Света гора. Манастирите на Атон” и „Софийската мала света гора” , като и на две фотоизложби -„Природата на България” и „Света гора. Манастирите на Атон”.

    Член е на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията на европейските журналисти.

инж.Георги Петрушев от десетилетия е голям приятел на община Несебър.От две години той се нареди сред най-добрите сътрудници на сайта „Несебър нюз“.Уверихме са,че публикуваните негови материали предизвикват голям интерес и ще продължим да ги споделяме с нашите интелигентни читатели!

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *