Нова интрига се оформя около машинното гласуване, което се проведе на последните два избора за парламент у нас. Въпросът е дали бъдещите депутати и 48-то Народно събрание няма да поемат по-уверено курс към неговата отмяна.

Преди дни темата бе повдигната от ГЕРБ и лично от лидера Бойко Борисов.От партията настояха сорс кодът на софтуера на машините да бъде предоставен на всички заинтересовани. Искането им бе предоставено с писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), Министерство на електронното управление и „Сиела Норма“ АД. Поводът за искането са съмненията, изказвани не веднъж досега от ГЕРБ, че машините за гласувани са манипулирани.

От ЦИК отвърнаха веднага:“Това е направено още преди провеждането на изборите за народни представители. Въз основа на решението на ЦИК, на 28.09.2022 г. Министерство на електронното управление е осигурило достъп до изходния код на машините за гласуване на представителите на политическите партии, които са регистрирани в публичния регистър на ЦИК.“

Страна в спора взе и бившият министър на Министерство на електронното управление Божидар Божанов. Чрез пост във „Фейсбук“ той обясни, че е имало достъп до кода и че ГЕРБ просто не са изпратили човек.“Борисов да си пита хората защо не са отишли да гледат кода преди изборите, както е уредено в закона, вместо да използва тази тема след изборите, най-вероятно за да подготви пътя за отпадането на машинното гласуване“, пише той.На предходните избори представителите на ГЕРБ и ДПС гласуваха против решение на ЦИК за даване на достъп, припомня той.

ГЕРБ, ДПС и Възраждане имаха и още едно общо гласуване по въвеждането на машинното гласуване на изборите в предишния парламент.

Няколко месеца преди разпускане на събранието „Възраждане“ внесе предложение за задължително броене на хартиените отрязъци от машинното гласуване.

Позицията на БСП за машинното гласуване е още по-твърда. От левицата смятат, че то сваля резултата им на изборите драстично и опитаха да прокарат инициативата си за връщане на хартиената бюлетина още в предишното Народно събрание. Бяха парирани от парламентарните групи на ПП, ДБ и ИТН, а и всъщност от един решаващ глас, този на Крум Зарков, който сега дори няма да бъде депутат.

Партията на Стефан Янев „Български възход“ не е изразявала все още мнение по темата, тъй като ще кара първи мандат в Народното събрание. От коалиционните им партньори, АБВ бяха обаче изказани съмнения в честността на вота.

Изглежда съмненията на бившия министър Божидар Божанов, че се цели ход към връщане на хартията на изборите – са резонни.

За да се случи това, което е промяна в Изборния кодекс, са нужни 121 гласа. В 48-то Народно събрание се знае, че „за“ машинно гласуване са представителите на „Продължаваме промяната“ и Демократична България – общо те имат 73 депутати. Дори и към техния сбор да прибавим гласовете, които евентуално може да получат от Възраждане и Български възход, 112 гласа не биха били достатъчни за едно мнозинство, което да запази машините.

Сметката показва, че ГЕРБ с 67 депутата, плюс ДПС с 36 мандата и БСП – 25 мандата, дори и без гласовете и мнението на „Възраждане“ (27 мандата) и Български възход“ (12 мандата), имат достатъчните 128 гласа в пленарна зала, за да върнат хартията и мъкненето на чували в изборния ден.