ЦИК обяви окончателните резултати за София при 100% обработени протоколи.

Кандидатът на ПП, ДБ и Спаси София Васил Терзиев получава 31,8%, или 119 121 гласа. На второ място е подкрепената от БСП, Левицата и др. Ваня Григорова с 21,59%, или 80 875 гласа.

На трето място е кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян с 17,83%, или 66 792 гласа.

Кандидатът на „Възраждане“ Деян Николов се нарежда на четвърта позиция със 7,76%, или 29 052 гласа.

Следват Вили Лилков от КОД с 5,69%, или 21 326 гласа, Ивайло Вълчев от ИТН с 3,17%, или 11 861 гласа. Независимият Радостин Василев събира 2,52%, или 9 450 гласа, Виолета Комитова от „Български възход“ – 1,16%, или 4 333 гласа, Карлос Контрера от ВМРО-Българско национално движение – 0,92%, или 3 462 гласа.

При разпределението на мандатите за Столичния общински съвет победител е коалицията ПП, ДБ и Спаси София с 34,33%. На второ място е ГЕРБ/СДС с 19,93%, а трета е БСП с 13,87%.

На четвърто място е „Възраждане“ – 11.15%, след тях се нареждат КОД с 4,66% и ИТН – 4,5%.

Вече са ясни и избраните общински съветници в София, съобщава БГНЕС.

Столичният общински съвет ще има 61 нови членове, като квотата е 5352 гласа. Няма избрани независими кандидати.

Местната коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България(Спаси София) ще има 23 общински съветници. Следват ГЕРБ-СДС с 14 мандата, БСП с 9 и „Възраждане“ с 8 общинари.

По трима общински съветници ще имат „Има такъв народ“ и местна коалиция КОД. Един пък ще е общинският съветник от ВМРО.

Двама от кандидатите за съветници отпадат от листите, тъй като са избрани за кметове. Това са Тодор Димитров, който ще е кмет на Бухово, и Весел Етугов, който ще е кмет на Мало Бучино.

Кандидатът за общински съветник Иво Божков от ПП-ДБ-СС е с рекордно много преференции – 5708.

Кандидатите за столичен кмет от първия тур – Вили Лилков, Деян Николов и Карлос Контрера, също влизат в състава на новия СОС.

========================================

Виждаме, че все повече говорители противопоставят Градската организация на БСП-София и кандидата на БСП Ваня Григорова  срещу националното ръководство и партията, която не била нужна на втори тур. Предупреждавам – правите грешка и ще съсипете в последните 48 часа всичко постигнато дотук. Ще навредите на Григорова. 

 

Това внушение разколебава членовете и симпатизантите на БСП. А те са 55% от всички гласували за нея. Без тези гласове, тя нямаше да стигне до балотаж. Те са необходими и сега. За съжаление и кандидатката ни влиза в този капан. Преди да твърди, че не съм я търсила да я поздравя, да си погледне телефона.

 

Още повече, че всичко изговорено дотук е дълбоко невярно. Градската организация няма право да одобрява и регистрира кандидат. Това се прави от Националния съвет на БСП, където всички гласувахме за  Ваня Григорова. А регистрацията  за изборите става с подписа на председателя на партията. Без този подпис не може да е кандидат.

 

Разбираме какво се цели, но някои хора си изпускат нервите. Овладейте си личните амбиции до понеделник, защото залогът е много по-голям от тях – промяна на 18-годишно лошо, крадливо и порочно управление на модела „ГЕРБ“ в София.

-- 
Пресцентър на Българската социалистическа партия