Новият външен дълг в размер на 2.3 млрд. евро е заложен в бюджета и ще се използва за рефинансиране на падежираща емисия за милиарда и половина евро. Това обясни финансовият министър Асен Василев пред журналисти относно новия външен дълг на България. Коментарът си той направи преди да вземе участие на форума Digital Trends 2023.

Той поясни, че вчера правителството излязло на международните пазари, за да набере дълга, заложен в бюджета – емисията била успешна и имало почти 3 пъти повече предлагане за българските емисии, отколкото страната искала да набере на пазара. Успяхме да наберем 7-годишния дълг на премия около 150 базисни точки, което е процент и половина над стандартното и което е доста по-евтино, отколкото последната емисия, която България направи, коментира Василев.

Той уточни, че процесът по бюджета и данъчните закони вървят така, както са записани в Закона за публичните финанси.

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Данъците са без драматични промени, уверява Асен Василев

Нулевата ставка за брашно и хляб остава до средата на следващата година

Асен Василев определи като предизборни приказки на пазара твърденията, че „Продължаваме промяната“ са били в „непринципна коалиция“ с БСП и „Възраждане“ за местните избори само и само ГЕРБ да не спечелят.

Сглобката издържа електоралния тест

Сглобката издържа електоралния тест

Около тези избори обаче възникнаха и някои други въпроси, които най-вероятно ще се превърнат в основни за кабинета още сега, веднага след вота

Набирането на външен дълг е заложено в бюджета за тази година с цел да се финансира бюджетният дефицит, който през октомври е 1.4 млрд. лв., но в края на годината се очаква да достигне по план 4.6 млрд. лв. Реално в извършеното от МФ няма нещо неочаквано, въпреки че лидерът на ГЕРБ Бойко Бориков по време на предизборната кампания се оказа изненадан. Изненадан явно бе и Делян Пеевски, който поиска отчет от финансовия министър, въпреки че и неговата парламентарна група е гласувала за бюджета само преди няколко месеца.

Общо в закона за държавния бюджет за 2023 г. е гласувана разпоредба страната ни да поеме нов дълг тази година от 7,5 млрд. лв., с които да се покрият стари задължения и планирания бюджетен дефицит.