Президентът Румен Радев не вижда основание за оставката на председателя на ДАНС Пламен Тончев. От коментара му пред медиите стана ясно, че все още не се е запознал с мотивите на премиера. Реалните мотиви са известни отдавна, чухме ги в „оня запис“ и те целят овладяването на службите, подчерта той.

Една власт е силна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него, изтъкна държавният глава. В Закона за ДАНС ясно са посочени основанията, при които може да бъде освободен председателя на ДАНС, каза Радев. Сред тях не фигурира липсата на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставката, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие, подчерта Румен Радев.

Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването, коментира още държавният глава.

Отново той постави акцент на целта да се иска оставката на Пламен Тончев. Не мисля, че трябва да се използват изборите като някакъв сценарий, за да я има новата поредна атака към ДАНС, докато не се случи сценарият от записа, предупреди президентът. От изявлението на Николай Денков в петък останал с впечатление, че оставката на Тончев се иска не защото не е спазил закона, а защото го е спазил.

Той посъветва премиера да насочи вниманието си към действията на собствения му заместник-министър на електронното управление. Именно от там тръгнал саботажът на изборния процес, по мнението му.

Радев е смутен от желанието на Министерски съвет ДАНС да дава изпреварваща информация за протестите на енергетиците например. Властта не разбирала работата на ДАНС. Агенцията трябва да дава обективна информация. Освен това Радев недоумява кога Министерски съвет вярва на ДАНС – когато давала информация за руски шпиони, работела добре, но когато дава информация, която не е в интерес на властта, настъпвала истинска истерия.

Относно изборите, които се проведоха вчера в страната, той акцентира върху отговорността на всеки кмет за ниската избирателна активност и благодари на всички избиратели, излезли пред урните. Тези избори са един изключително сериозен сигнал към политическата класа и партийната демокрация, по мнението на Радев. Българите масово загърбиха тези избори, допълни той.