768x432.jpgш4иш4иш4ш

Президентът събра бъдещото служебно правителство на „Дондуков“ 2

Герджиков – премиер, бившият шеф на пловдивската полиция – вътрешен министър, а посланикът в Берлин – външен министър
Дипломатът Ради Найденов, финансистът Кирил Ананиев, експертът по социални въпроси Гълъб Донев, бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов и актьорът Рашко Младенов вероятно ще са част от служебното правителство на президента Румен Радев.
Във вторник държавният глава събра на среща в президентството поканените за служебни министри, като на влизане те отказаха да говорят. Очаква се по-голяма яснота да има по-късно във вторник.
В същото време Радев назначи още двама души в екипа си на „Дондуков“ 2. Журналистката Елена Йончева ще е прессекретар на държавния глава, а инженер Цвета Тимева от Пътната агенция ще е секретар по регинално развитие.
Герджиков – най-вероятният служебен премиер
Според неофициална информация за служебен премиер към момента най-актуално е името на Огнян Герджиков.
Назначението на Кирил Ананиев за финансов министър се смята за сигурно. Ананиев е бил зам.-финансов министър в няколко кабинета и изготвяше държавния бюджет години наред.
Пламен Узунов е бивш шеф на полицията на Пловдив, като името му се спряга за вътрешен министър. Той бе принуден да напусне МВР през 2015 г., като официалният мотив за оставката му бе разкритието, че двама негови подчинени са прикрили шофьор, убил на пътя възрастен човек. По неофициална информация между него и министъра в оставка Румяна Бъчварова имаше сериозен конфликт. Впоследствие Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който бе даден на парламентарната антикорупционна и етична комисия по сигнал, че опитал да кадрува в МВР.
Ради Найденов за Външно министерство 
Посланикът в Берлин Ради Найденов е едно от новите лица. Toй беше началник на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и има дълга кариера като дипломат. Той е бил главен секретар на Външно министерство, като има и солиден опит с организирането на избори зад граница.
Ради Найденов е със същия профил като служебния премиер в първия кабинет на президента Росен Плевнелиев – Марин Райков.
Гълъб Донев беше заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство до оттеглянето му през май миналата година. Донев е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е Главната инспекция по труда.
Актьорът Рашко Младенов има и административен опит като директор на различни театри в страната. Освен това е един от хората с ясни позиции по театралната реформа. Очаква се той да бъде назначен за министър на културата.
Като най-вероятен здравен министър се очертава Илко Семерджиев, който вече оглавяваше здравното министерство в правителството на Иван Костов. Спекулациите, че той ще поеме поста се подхранват и от факта, че Семерджиев се изказа ласкаво за президента Радев и речта му пред депутатите в края на миналата седмица в свой пост във Фейсбук.
Сред влизащите на Дондуков 2 беше засечена и професорът по конституционно право и бивш зам.-председател на ДСБ Екатерина Михайлова, но се оказа, че тя е там, за да си предаде документите като бивш член на комисията по помилвания към вицепрезидента. „Няма да ставам служебен министър, никой не ми е предлагал. Имам да си оправям неща отпреди“, обясни Михайлова пред журналисти.
В първото си слово пред парламента миналия четвъртък Радев каза на депутатите, че им остава още една седмица, което бе разтълкувано като намерение да разпусне Народното събрание този петък. Със същия указ той трябва да определи и дата за избори, които според конституцията трябва да се проведат до два месеца след датата на разпускането на НС.
Така една от най-вероятните дати за изборите е 26 март.
Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *