Тази нощ в съня си е починал Гиньо Ганев – първият национален омбудсман на България.

След дипломирането си става юрисконсулт в Министерство на енергетиката от 1953 до 1977 г. През 1977 г. е избран за секретар на Националния съвет на Отечествения фронт, където остава до 1989 г. Гиньо Ганев е член на Държавния съвет на НРБ от 1986 до 1990 г.

На 2 пъти отказва да стане министър-председател на България – така на неговото място сядат Димитър Попов и Любен Беров. Награден е с Орден „Георги Димитров“. Гиньо Ганев е бил народен представител в 8 поредни народни събрания – три преди 10 ноември 1989 г. и 5 след това.

През 2005 година е избран от 39-то Народно събрание за първия национален омбудсман на Република България.

Гиньо Ганев ще остане в историята като „Човека парламент“. По повод 75-ата му годишнина президентът Георги Първанов го награждава с орден „Стара планина“.

Опелото ще бъде в сряда от 13 часа, в църквата „Св. Неделя“

………………………………………

Бел.ред.:Гиньо Ганев беше голям приятел на Несебър.Като народен представител от района,в който влизаше и община Несебър преди 1989 година ,той  подпомагаше с големия си авторитет местната власт, в стремежа и да запази уникалния Несебър.С негова помощ бе укрепен старинния Несебър,бе мост и арбитър между  Националния институт за паметниците на културата и общината.Подпомагаше  с контактите си  с различни културни институти ,артисти и музиканти за богатата културна програма  на Несебър.

В по-ново време,след 2000 година оглави организационния комитет за възстановяване църковния храм „Св.Атанасий Велики“ в Свети Влас,изграден успешно,както и всички стъпки,свързани с развитието на туризма и на община Несебър.

Гиньо Ганев беше и ще остане един от малкото истински политици,оратори и общественици на нова България !

Поклон пред светлата му памет !