Депутатите приеха промени в Закона за предучилищното и училищното образование на второ четене, с които се предвижда пълна деполитизация на образователната система.

Проектозаконът бе публикуван за обществено обсъждане през лятото, гласуван от служебното правителство и внесен в 46-ото Народно събрание. Той успя да мине на първо четене в парламентарната образователна комисия, но не продължи към пленарната зала поради разпускането на НС.

В проекта е заложена забрана за осъществяването на политическа и партийна дейност в системата на предучилищното и училищното образование. При изпълнение на своите функции, педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа и партийна дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието.

В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертното начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта. Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата“, са част от мотивите на МОН за предложението.

Депутатите промениха на първо четене Закона за висшето образование

Депутатите промениха на първо четене Закона за висшето образование

Основният дебат ще бъде отново между първо и второ четене

В дебата по закона Красимир Вълчев от ГЕРБ изрази притеснения да не се използва законът за репресии.

Манол Генов от БСП попита как може да има политическо уволнение без назначение, колегата му Георги Михайлов също критикува неясни моменти в заключителните разпоредби, но заключи, че винаги може да се намери кусур, затова законопроектът трябва да се подкрепи.

Антония Димитрова от „Продължаваме промяната“ бе категорична, че всички знаят от коя политическа партия са огромна част от директорите в училищата, а е важно в системата да работят хора, които са професионалисти без значение от тяхната партийна принадлежност.

След гласуването министърът на образованието Николай Денков благодари и на коалицията, и на опозицията, нарече подкрепата „благородно дело“ и пожела повече единство в НС към бъдещи конструктивни законопроекти.