Със свое решение от вчера, 14 юли, Министерският съвет прие актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, съобщава Министерство на здравеопазването. Основните цели на дейностите, разписани в документа, са да се ограничат заболяемостта и смъртността от COVID-19, да се намали натоварването върху здравната система в страната.

Едно от важните неща в актуализирания план е възможността общопрактикуващите лекари да дават направления за PCR и бързи антигенни тестове. По този начин ще се осигури достъпна лабораторна диагностика на заболелите от COVID-19.

Основните дейности в Националния оперативен план са свързани с провеждането на епидемиологичен и вирусологичен надзор, създаване на възможности за достъпна лабораторна диагностика, осигуряването на ваксини срещу COVID-19 и лекарствени продукти, както и гарантирането на качествена и достъпна медицинска помощ за пациентите.

В Плана са определени общо 5 етапа, като за всеки етап са разписани противоепидемичните мерки, които да бъдат въвеждани на областно или национално ниво. Етапите и мерките се определят въз основа на ясен математически модел, отчитащ 14-дневната заболяемост по региони, % заетост на неинтензивни и интензивни болнични легла.

1 107 са новите случаи на COVID-19

1 107 са новите случаи на COVID-19

Починали са двама души

За периода 2022-2023 г. България участва и във споразумение за закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 за държавите членки на ЕС, между Европейската комисия и Pfizer Inc./BioNTech Manufacturing GmbH9 (SANTE/2021/03/020) с количество от 14 069 808 дози ваксина. След проведени преговори с Франция и Pfizer Inc./ BioNTech Manufacturing GmbH това количество беше намалено чрез преразпределяне на близо 3 000 000 дози на Франция. За 2022 г. предстои доставката на 2 710 904 дози ваксина, а за 2023 г. – на 7 034 904 дози ваксина.

С пълния текст на актуализирания Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19 можете да се запознаете тук.

Припомняме, че към момента пациентите могат да получават направление за PCR изследване за наличието на коронавирусна инфекция само след консултация от лекар специалист, а не от общопрактикуващ лекар.

Въпреки ръста на новите случаи в последните дни, на брифинг вчера премиера в оставка Кирил Петков заяви, че няма да се въвеждат строги мерки, като добави, че ни очаква спокойно лято.

От МЗ предлагат личните лекари да дават направление за антигенен тест за COVID-19

От МЗ предлагат личните лекари да дават направление за антигенен тест за COVID-19

Сега общопрактикуващите не могат да издават направления за PCR