Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ, а пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър.

Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

Според нея е нужен отговор защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия кандидатДа се притиска толкова бързо президентът да сменя министри е излишно, категорична е доц. Киселова. По мнението й е редно мотивите да бъдат представени пред президента, дори да не са в предложението за издаване на указ.

Ако Министерският съвет е взел решение за смяната на двамата министри, излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението. Това не е правомощие на правителството, поясни конституционалистът.

В седмицата тишина, след като Главчев пое поста, той си е дал сметка, че не може да се справи сам и са му помогнали за предложението да се сменят министри, предположи още доц. Киселова. Тези хора, които са му помогнали, сега обаче са недоволни от номинациите, по думите на Киселова.

Даниел Митов: Назначаването ми в МВнР е тест за Румен Радев

Даниел Митов: Назначаването ми в МВнР е тест за Румен Радев

Той е получил подкрепата на Бойко Борисов на консултация

С различни аргументи ГЕРБ, „Възраждане“, БСП и ИТН целят да покажат, че промените в Конституцията не стават, коментира още тя. Според нея се слага знак за равенство между разпоредба, касаеща служебното правителство, и цялостната конституционна промяна, като ГЕРБ се е присъединил „към този хор“.

Вот на недоверие на служебно правителство не е възможен, но това няма да попречи на внеслите такова предложение да развиват тезата си, коментира още Киселова.

По думите й обаче Главчев може да се оттегли и без вот на недоверие. Дори да има изцяло ново служебно правителство, това няма да доведе до нови срокове и пренасочване на датата на изборите.

Наталия Киселова: Няма как да се иска вот на недоверие на служебно правителство

Наталия Киселова: Няма как да се иска вот на недоверие на служебно правителство

Дори и да се стигне до такава процедура, тя ще бъде само политически инструмент, който няма да има правни последици