Още по темата

  • Властите: Не пътувайте в Североизточна България
    Преди 20 часа
  • Доцент разбива митовете за измръзването и студовата алергия
    Преди 1 ден

За днес е обявен жълт код в 12 области на Западна България заради интензивни снеговалежи. От тази вечер снежният капан ще обхваща след Западната част и цялата страна, като на Югоизток валежите ще останат от дъжд. От днес до 7 януари МВР призовава да се пътува, само ако се налага. Призивът е най-вече за Североизточна България, в Северна България има предупреждение за преспи до метър и силен вятър. Очакват се градуси до минус 22 в края на седмицата.

От снощи започна обработката на магистралите и първокласните пътища срещу заледяване. В готовност са 3000 снегорина. Властите уверяват, че енергийната система на страната ще издържи.

Засега пътната обстановка е спокойна, всички пътища от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия,

но се очаква в следобедните часове рязко да се променят условията.

Това казаха в Агенция „Пътна инфраструктура“ председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов и началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски.

Сурова зима идва – живакът пада до – 20 градуса

От вчера леден капан обхвана и Централна Европа – Полша и Германия. Вижте снимки от снежната буря, обхванала Централна Европа

При образуването на големи снежни преспи се предвижда в тъмната част на денонощието в третокласната пътна мрежа да се затварят част от пътищата за всички моторни превозни средства.

Ето и смешната страна на очаквания студ – След толкова предупреждения хората питат къде е 

Снегопочистващите машини са заредени с химикали, които обаче при много ниски температури няма да действат.

Около метър сняг от вчера е натрупал на прохода Троян – Кърнаре, пътят е затворен за всички превозни средства, но желаещи да минат от там не липсват. Само вчера в преспите са закъсали над 10 души.

Заради лошото време и грипа се удължава ученическата ваканция – до 9 януари, а в Благоевград до 11.

Кодът за днес е в сила за областите

Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Габровска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Благоевградска, Пазарджишка и Пловдивска. В тези области ще вали обилен сняг и ще се образува снежна покривка около 10-15 см. През нощта срещу петък валежите ще се усилят. За останалата част от страната засега е обявен зелен код. В София от сутринта започна да вали мокър сняг.

Прогнозата за времето през януари

Над страната ще бъде облачно. Валежите постепенно ще обхванат цялата страна. В Западна България ще са предимно от сняг, а в останалата част от страната, все още от дъжд. Ще духа слаб западен вятър.

Минималните температури ще са между минус 4° и 1°. Максималните температури ще бъдат между 0° и 5°,

уточниха от НИМХ. Над планините облачността ще бъде значителна и ще вали сняг.

В масивите от Западна България ще духа силен североизточен вятър, а в Източна от югоизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 1°, на 2000 метра около минус 5°.

По Черноморието облачността ще е значителна с валежи от дъжд. Ще духа слаб север-северозападен вятър, а привечер ще се ориентира от североизток се усили. Максималните температури ще са между 4 и 5°. Вълнението на морето ще е 2 бала. Температурата на морската вода е 4°.

Вижте подробна прогноза за времето в Sinoptik.bg

Още преди Нова година страната беше обхваната от силен северен вятър, като в Сливен силата на стихията „удари“ града с над 100 км/ч.
В началото на новогодишните празници снежна буря и последвали верижни катастрофи наложиха затварянето на магистрали. Часове наред хората пътуващите трябваше да изчакват в автомобилите разчистването на пътищата.